Album review of The Second You Sleep

Saybia want us to believe, that it’s a coincidence that they sounds like Radiohead, Travis and Coldplay. That’s a bit hard to swallow for yours truly. The similarity is just to remarkable.

Not that it really matters, if Saybia have looked at England or not; but it’s a bit annoying, that you can’t listen to “The Second You Sleep” without thinking of Saybias English brothers in spirit. One is inclined only to see the weaknesses – missing Radioheads ingenuity, Travis’ direct catchy songs and Coldplays heartbreaking melancholic.

Otherwise Saybia has a lot to offer. They are great musicians – especially Søren Huss’ far-reaching and untroubled vocal impresses – and on “The Second You Sleep” it’s swept in a handsome and impressive production. The songs is build up beautiful and gives all a little suction in the stomach, a clear sign of really magnificent rock music. They isn’t immediate catching, but in return they gradually become more captivation, and in the end almost impossible to let go again.

“The Second You Sleep” is a unusual perfect piece of art: few songs stands out, but almost none falls thru. Only “Snake Tongued Beast” seems a bit out of place with its dark bass, howling sample and Tim Christensen-chorus. Otherwise Saybia made a distinguished, plane level; and did you like the P3-plaques “Fools Corner and “The Day After Tomorrow”, you can certainly expect to find more of the same carat here.

Rating

4 out of 6

Author

Erik Barkman Petersen (Gaffa)

Danish version

Saybia vil have os til at tro, at det er et rent tilfælde de lyder som Radiohead, Travis og Coldplay. Den har undertegnede lidt svært ved at sluge. Dertil er lighederne simpelthen for påfaldende.

Ikke fordi det egentlig betyder noget, om Saybia har skævet til England eller ej; men det er lidt ærgerligt, at man ikke kan lytte til The Second You Sleep uden at tænke på Saybias engelske brødre i ånden. Man bliver tilbøjelig til kun at se svagheder – savne Radioheads opfindsomhed, Travis’ umiddelbart iørefaldende sange og Coldplays hjerteskærende melankoli.

Saybia har ellers masser at byde på. De er dygtige musikere – især Søren Huus’ vidtrækkende og ubesværede vokal imponerer – og på The Second You Sleep er de svøbt i en flot og stemningsmættet produktion. Sangene er elegant opbyggede og arrangerede, og giver alle det der lille sug i maven, der kendetegner rigtig storslået rockmusik. Umiddelbart fængende er de så ikke, men til gengæld vokser de gradvist og bliver til sidst ganske svære at ryste af sig igen.

The Second You Sleep er desuden usædvanligt helstøbt: Få sange står ud, men tilsvarende få falder igennem. Kun Snaketonguedbeast virker lidt malplaceret med sin dystre basgang, hylende sample og Tim Christensen-omkvæd. Ellers holder Saybia et flot, jævnt niveau; og kunne man lide P3-plagerne Fool’s Corner og The Day After Tomorrow, kan man roligt regne med at finde mere af samme karat her.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s