Review of the concert at Roskilde Festival July 3rd

Sneak premiere in the summer night

Saybia’s Roskilde-set where their hole forthcoming album period.
If you had been followed in the Danish music news up to the festival – or receive the newsletters from Saybia – it wasn’t the big surprise, but if not it did: Saybia proclaimed at their concert at Roskilde Festival 2 AM, that they only would play songs from their forthcoming album, there would be in the stores 13. September. Even in the same order as on the album, and so they did.

The audience were some doubtful about the news, witch didn’t gave them anything to sing along to, from the otherwise hit-making band. Perhaps the only “sing-a-long-song” where the single “Brilliant Sky”, which had been P3’s “Ugens Uundgåelige” (red. a song played very much in a week on the radio), and are becoming a big radio hit. For sure the relatively dynamic, guitar-driven mid-tempo-song have Saybia-hit qualities, and it were followed by yet another relatively energetic rock-song “Bend The Rules”, after these songs Saybia went down in pace in “I Surrender”, where Kira Skov from Kira And The Kindred Spirits went on stage as guest vocal. Many of the remaining songs carried on in a mountain-gear, but with a little less melodic, hit-potential and grandiose as before from Saybia – but at leas as melancholic. The obvious Coldplay-references is toned down; people who like to classify Saybia as a “whining-rock” have to look a different place in the dictionary, and the new Saybia-material seems more independent, but it’s still obvious to compare their progress with that of  Kashmir, with their albums “Cruzential” to “The Good Life”, who went towards the more thoughtfulness.

Saybia played well-balanced and competent with a beautiful singing, quite soften and not so “whining” Søren Huss in front, at times with a beautiful grand  piano. The new songs won a big applause by the audience, but not all the way to wild enthusiasm. It seems like the songs has to be played a couple of times to stand out – but wasn’t quite time  for that.

After 10 songs Saybia and Søren Huss finished with a “Thanks for the patience” – undoubtful a last reply many bands would like to use from the stage – and people intensely clapped for an extra number. Properly they hoped it would be some of the old hits as dessert. But no, again with mixed pleasure at the audience, we got the last song from the new album. Again it’s a extremely thoughtful, dreaming and melancholic piece with the title “Untitled”. It was beautiful, and very long – I didn’t see on the watch, but according sources close to the band it lasts 16 minutes on the album, and it was properly the same here. It was quite honest a fitting closure of a brave and fine concert, where old hits just would have erupted the general impression, and first and foremost it should be seen as a presentation of were Saybia is in 2004. And they are obvious on the right track. In deed I’m looking forward to the new album, and certainly there will come some hits from it again – a least the ballad “Stranded” also have clear melancholic qualities. Then Saybia plays the same songs live at autumn, surely there will be many more who sings along.

Rating:

4 out of 6

Author

Ole Rosenstand Svidt

Original Danih version
Smuk snigpremiere i sommernatten

Saybias Roskilde-sæt var hele deres kommende album fra ende til anden, punktum. Det var en blandet fornøjelse for publikum, men de nye sange viser et mere selvstændigt Saybia.

Hvis man havde fulgt lidt med i de danske musiknyheder op til festivalen – og/eller er modtager af Saybias nyhedsbrev – kom det ikke som den helt store overraskelse, men ellers gjorde det: Saybia proklamerede ved deres koncert på Roskilde Festival kl. 2 natten til søndag, at de kun ville spille numre fra deres kommende, andet, endnu ubetitlede album, der er på gaden 13. september. Oven i købet i den rækkefølge, de optræder på pladen, fra sang 1 til 11. Og det gjorde de så.

Publikum tog unægtelig blandet imod nyheden, der intet gav folk at synge med på fra bandet, der ellers leverede hit på hit med det to et halvt år gamle debutalbum “The Second You Sleep”. Det skulle da lige være førte sang, singleforløberen “Brilliant Sky”, der lige har været P3’s “Ugens Uundgåelige” og er ved at være et pænt radiohit. Den forholdsvis dynamiske, guitardrevne mid-tempo-sang har de umiskendelige Saybia-hitkvaliteter, og den fik følge af endnu et relativt energisk rocknummer, “Bend The Rules”, men så gik Saybia ned i tempo på “I Surrender”, hvor Kira Skov fra Kira And The Kindred Spirits dukkede op på gæstevokal. Og mange af de resterende sange fortsatte i bjerggear, men mere indadvendt, drømmede, stemningsfuldt og umiddelbart mindre melodisk, hitpotentielt og pompøst end tidligere hørt fra Saybia – men mindst lige så melankolsk. De tydelige Coldplay-referencer er nedtonet; folk, der ynder at rubricere Saybia som “klynkerock” skal nok kigge andetsteds i ordbogen, og det nye Saybia-materiale virker mere selvstændigt, om end det er oplagt at sammenligne deres udvikling med den, Kashmir gennemgik fra “Cruzential” til “The Good Life”, altså mod det mere eftertænksomme, selv om det også fik god plads på Saybias debut.

Saybia spillede nuanceret og kompetent med en velsyngende, relativt afdæmpet og ikke særlig “klynkende” Søren Huss i front, til tider på smukt flygel, og de nye sange vandt pæn applaus fra tilhørerne, der dog ikke ligefrem gik i bro af begejstring. Sangene lyder da også som nogle, der skal høres flere gange for rigtigt at træde i karakter – og det blev der dog trods alt ikke tid til.

Efter 10 sange takkede Saybia og Søren Huss af med et “tak for tålmodigheden” – unægtelig en udgangsreplik, som de færreste grupper ville bryde sig om at skulle benytte fra en scene – og folk klappede intenst på ekstranummer. Måske i håbet om et par gamle hits som dessert. Men nej, igen til lidt blandet fornøjelse hos tilhørerne fik vi afslutningsnummeret på det nye album, igen en uhyre eftertænksom, drømmende og melankolsk sag med titlen “Untitled”. Smuk var den, og meget lang – jeg så ikke på uret, men ifølge kilder tæt på bandet varer den 16 minutter på albummet, og så lang var den nok også her. En i grunden passende afslutning på en modig og ganske fin koncert, hvor gamle hits bare ville have forstyrret helheden, og som først og fremmest skulle ses som en præsentation af, hvor Saybia er i 2004. Og de er tilsyneladende på rette spor. Jeg glæder mig i hvert fald til det nye album, og der skal nok komme et par hits fra dét igen – ikke mindst balladen “Stranded” har også klare melodiske kvaliteter. Så når Saybia spiller de samme sange live til efteråret, skal der nok være flere, der synger med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s