Newsletter from Skandinavian (in Danish)

Saybia begins the Danish tour.
After playing a number of sold out concerts in the Netherlands and amazing concert reviews in Norway, its now time for Saybia to reach out for the Danes. 5 young men, whom from the record contract was signed in 2001 to present, has played several hundred concerts on tour in- and outside the country, with a catalogue of songs, where several of them already have become classics in Danish rock music.

The Danish part of the autumn tour starts tomorrow October 7th at Store Vega in Copenhagen, where songs from the debut album “The Second You Sleep” as well as the newly released follow-up album “These Are The Days” can be experienced live with the quintet.

Saybia started their autumn tour 2 weeks ago in Groningen, Netherlands. It’s been a tour with 8 concerts in the Netherlands so far, and since the start with every concert sold out. Germany has so far been blessed with 4 concerts on a tour, which continues parallel with the Danish tour.

Saybias welcome in the Netherlands was overwhelming. They got hard evidence of the massive size, loyalty and even growing crowd of fans. The Dutch press were very excited to see the orchestras effort on the small and bigger scenes, with more than usual positive words.

Saybia is accompanied by the band Maborosi (support act) on the Danish part of the tour, who is a new Danish band with debut in Klub Revolver in Lille Vega January 2004, and have since been playing among others at Spot 10 Festival in Aarhus. The members of the band, comes (like Saybia) from Fyn, and lives in Copenhagen today.

Then “These Are The Days” were released 3 weeks ago the album went directly on 1st place on the Danish hit-chart, a 8th place on the Dutch, a 9th place on the Swiss counterpart. 1 week after the release in Norway, the album went directly on a 3rd place on the hit-chart.

Author

Skandinavian

Original Danish version

Nr. 1 på Hitlisten og godt på vej i udlandet!
”Den svære to’er”. Et velkendt begreb, når man i musikbranchen taler om den svære kunst at følge op på en succesfuld debut. At det måske er en floskel eller i alle fald en regel med undtagelser er den seneste uge et klart bevis på. Ikke nok med at anmelderroserne er regnet ned over Saybias andet album, ”These Are The Days”. Også publikum har tilsyneladende ventet på at kunne tage kvintettens nye album til sig.

Dermed kan Saybia fejre, at de efter en uge i handelen er gået direkte ind som nr. 1 på den officielle danske hitliste, præcis som de gjorde det med debutten.

Og så er det ikke kun i Danmark, at konturerne af en succes allerede nu begynder at tegne sig. De første meldinger fra udlandet er overvældende: I Holland er ”These Are The Days” gået ind som nr. 8 på albumhitlisten. I Schweiz er albummet gået ind på en 9. plads på albumhitlisten.

Bandet selv har efter en intens periode med PR i mange lande kastet deres fulde koncentration ind i en omfattende europæisk efterårsturné. Turnéen startede i denne uge i Holland, hvor man pga. stor billetefterspørgsel allerede tidligt måtte tilføje en ekstra koncert på spillestedet Melkweg i Amsterdam. Og allerede inden tourens første koncert onsdag aften kunne den hollandske booker melde alt udsolgt til samtlige af turnéens koncerter. Et meget håndfast bevis på, at Saybia i Holland har fundet sig en stor og trofast fanskare.

Startskuddet kunne næppe være bedre. Og mens Saybia spiller for foreløbigt fulde huse kan vi andre på radioen nyde den netop udsendte 2. single fra ”These Are The Days” – balladen ”I Surrender”, som af flere skribenter er blevet spået en status som fremtidig klassiker. Som Ekstrabladets Thomas Treo udtrykte det: ”I den orkestrerede ballade ”I Surrender” leverer Saybia måske deres svar på ”Kvinde Min” og Let Your Fingers Do The Walking…” Videoen til ”I Surrender” er lavet af engelske Simon Ellis og kan snart ses på Boogie (DR 1) og MTV.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s