Album review of These Are The Days

With the debut “The Second You Sleep” Saybia won many listeners world wide last year. The melancholic and melancholic songs hit a wide rock-audience right in their heart, but Saybia still meet some critics. A loudly crowd announced them as no other as yet another Danish rock-band who made easy money by imitating more talented foreign role models. “Calculated whining rock” where the chorus – “Coldplay and Radiohead look-alikes.

“These Are The Days” may well be the death sentence for that critic. Saybia is still inspired by emotional British pop/rock, but they have expanded their palette – with classic ballade-tradition in one end, and a dusty American rock in the other end. Lead singer Søren Huus rather croons than whining, and the guitar play sounds as much from the American prairie to English Cellar. Self-pity is now replaced by Platos like on the Rufus Wainwright-sound Stranded. At the same time Saybia rocks like never before, especially on the fine “Flags”. It will be exiting to see if Saybia big audience will follow them on the more compound “Theses Are The Days”. Guaranteed is it that Saybia don’t rest on the laurels, the album filled with ambitions, and most obvious is the 17 min long “Untitled”.

Still one could miss some moments, where Saybia can take you to the next level – the absolutely magnificent.

Rating

4 out of 6

Author

Erik Barkman Petersen

Original Danish version

Forrige års debut The Second You Sleep vandt Saybia mange tilhængere herhjemme. De melankolske og melodiske sange ramte et bredt rock-publikum lige i hjertekulen, men Saybia mødte også kritik. Et højlydt mindretal stemplede dem som blot endnu et dansk rock-band, der spandt guld på at imitere mere talentfulde udenlandske forbilleder. ”Kalkuleret klynkerock”, lød omkvædet – ”Coldplay og Radiohead om igen”.

These Are The Days kan meget vel blive dødsstødet til dén kritik. Saybia er stadig inspirerede af følelsesladet britisk pop/rock, men de har udvidet deres palet – med klassisk ballade-tradition i den ene ende og støvet amerikansk rock i den anden. Forsanger Søren Huss nærmere crooner end klynker, og guitarspillet lyder lige så meget af amerikansk prærie som af engelsk kælderkammer. Selvmedlidenhed bliver ofte erstattet med patos nu, f.eks. på det Rufus Wainwright-klingende Stranded. Og samtidig rocker Saybia sejere end før, især på den fine Flags.

Det skal blive spændende at se, om Saybias store publikum vil følge dem til den mere sammensatte These Are The Days. Sikkert er det, at der ikke bliver hvilet på laurbærrene her. Albummet oser af ambitioner, mest åbenlyst i den 17 minutter lange – og syv minutter for lange – Untitled. Men man kan stadig godt savne øjeblikke, hvor Saybias sange hæver sig definitivt over det fine og bliver decideret fremragende.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s