Review of the concert in Store Vega, October 7th (Danish)

Fællessangen der forsvandt

Blåt lys, en underlig stemning og ballader på stribe var hovedtrækkene i Saybias koncert
Så står man der og hænger. Med den obligatoriske kølige fra fad indenfor fornuftig rækkevidde og kugleskriveren på stand-by. Omgivet af en livlig snik-snakken, brede smil, efterårsrøde næser – og noget gustent.

Nej, nej ikke gustent på sådan en slimet-og-savlende-Gollum måde. Men med en underlig fornemmelse af, at folk omkring mig sveder nervøsitet ud af porerne – på egne og andres vegne. Saybias vegne. En stemning af, at ”vi ved ikke helt, hvordan det her kommer til at gå”.

Sådan ser det ud, sådan føles det her i Store Vegas lange bar. Lige før Danmarks bedste eksponenter for denimtøj går på scenen og inviterer indenfor til liveudgaver af udpluk fra deres to succesplader. Og publikummet, der sitrer af uforløst spænding? Lige så bredt og mangfoldigt som salgstallene på de flere hundrede tusinde solgte album af debuten ’The Day After Tomorrow’ indikerer:

Mor med ungerne på slæb, veninder på tøsetur, rockfar fri for konen og kyssende kærestepar. Rigtig mange kærestepar. Især de sidstnævnte – viser det sig hurtigt, da koncerten begynder – får sig en rigtig fin aften. En aften, hvor de kan stå tæt, mens blå spots sender dem til drømmeland. Og en aften hvor Søren Huss igen og igen tager livtag med den fandens kærlighed i alle dens afskygninger.

Anti-rockstjerner
’Fool’s Day’ åbner, og viser os det, vi alle godt ved: At Søren Huss har en vokal, der trænger igennem. En stemme der kan sætte lyd på sjælens inderste, så det virker overbevisende og oprigtigt i en sådan grad, at han bør undervise på Musikkonservatoriet i faget ”nerve”.

Og apropos oprigtighed: I Saybias prisværdige univers handler det om, hvem man er, og ikke hvad man er. En tankegang, der også kommer til udtryk i Nyborg-bandets attitude, der signalerer alt andet end rockstjerner. Faktisk minder bandet – og det er kærligt ment – mest af alt om en flok gymnasiefyre, der lige er trådt ud af øveren og ind på scenen.

Med andre ord udstråler Saybia en jordbundenhed, hvis forklaring utvivlsomt skal findes i den interne krise, som var ved at tage livet af foretagendet. En krise, der også har dannet grobund for stort set alt tekstmaterialet på fynboernes seneste cd, ’These Are The Days’ – og en krise, der tydeligvis stadig præger bandet. I hvert fald benytter Søren Huss så mange gange lejligheden til at fortælle om bandets genstridigheder, at det minder om terapi.

Sangen der blev væk
”Vi har glædet os. Helt ufatteligt og mere end I aner.” Den buttede forsanger ser lettet ud, da han et par numre inde i aftenen for første gang hilser på publikum. Men vi skal langt hen i koncerten, før publikum gengælder og for alvor giver udtryk for, at de også har glædet sig. Først da Saybias seneste single og koncertens ottende(!) nummer, ’I Surrender’, klinger ud, bruser bifaldet for alvor op mod scenen.

Indtil da har stemningen været afventende og mest givet plads til et par enkelte lightere, sæbebobler og små gyngende bevægelser på stedet fra det ikke undseelige antal kærestepar på gulvet. Nogle har gabt kæberne af led, andre lukket øjnene og fået sig en ind-i-kroppen oplevelse. Og måske netop kombinationen af kedsomhed og indadvendthed også er forklaringen på det utænkelige:

Ingen fællessang på Saybias til dato største hit, ’The Second You Sleep’.

Efter en god time begynder ekstranumrene at tage form, kulminerende med ’The Day After Tomorrow’, som det oplagte punktum for en aften i selskab med melankoli, kærestesorger og bandkrise i sang og musik.

Saybia vælger dog heller ikke til sidst den lette løsning, men runder i stedet af med nummeret ’Untitled’, der både på plade og i liveversionen strækker sig over et kvarter. Femten minutter, der sætter en mindre folkevandring i gang, inden bandet selv trækker stikket ud.

Rating

4 out of 6

Author

Mathias Buch Jensen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s