Review of the concert in Store Vega, October 7th (Danish)

Saybias forvandling

Det var et markant anderledes og bedre Saybia, der tog hul på Danmarks-turné i København. Men de kan blive endnu bedre.

De smukke, store balkoner i Store Vega var mere end halvtomme, da Saybia stemte i aftenens sidste nummer, »Untitled«. Dette kvarter-lange drama ud i rockens overdrev, med opbygning, forløsning og opbrud. Saybias bedste, smukkeste og mest syrede komposition

»I’ve hoped for so long, that one single song could set me free,« sang og virkeliggjorde Søren Huss med sin englerøst – så hårene rejste sig, og kuldegyset brusede igennem kroppen.

Den sang kan noget, ingen andre af Saybias sange kan, men det gik de glip af på balkonerne, der forinden havde været pakket som resten af den udsolgte sal med 1.500 forventningsfulde.

Indtil da havde publikummet omkring de tredive fået et helt nyt Saybia at se. Ikke hit-Saybia, ikke radio-Saybia. Ikke et oneman-show fra Søren Huss. Men derimod et sammenspillet Saybia, et flydende organisk kollektiv, der virkelig kan spille og ikke bare hitte. Præcis det varemærke, som tegner numrene fra Saybias nye skive, to’eren »These Are The Days«, som denne aften tog sig klart bedst ud. I sammenligning stod hitsangene fra den storsælgende debut, der gik i 300.000 eksemplarer, og vaklede som små nøgne træer i skoven.

Saybia var værter for en glimrende aften, salen kvitterede ærbødigt uden på noget tidspunkt at give slip og los for euforiens pisken, som eksempelvis Kashmirs publikum har for vane.

Men mere vil have mere. Flere Saybia-numre der sender mig ud på følelsernes overdrev, hvor det ikke længere er hjernen, der styrer kroppen men omvendt. Mere Søren Huss-vokal, der næsten febrilsk hviser, skriger og græder så vanvittig smukt og smertefuldt, som Radioheads Thom Yorke, min foretrukne sanger, der altid er sådan.

Rating

4 out of 6

Author

Thomas Søie Hansen (Berlingske Tidende)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s