Review of concert in Spot 2006, June 3rd

The five melancholic guys from Fyn closed VoxHall with a fine concert, which gave appetizing samples from the forthcoming album.

It was the last sleepy remains who had gathered to the final concert in VoxHall at this years Spot-Festival. The first to arrive even got a part in experiencing the otherwise inventive and variegated compère – taking a nap in a sofa.

On the stage on of the biggest Danish export successes in the new millennium were about to close the ball. Saybia played their first concert in six month in front of a well-visited VoxHall, who primarily where the older part of the Spot-audience.

The guys from Fyn opened the concert with tree of a total of 20 songs, which they have been writing, to a third album. It sounds obvious like Saybia, melancholic grandiose and catchy as hell.

The opener “Soldier” showed from the start a eccentric Søren Huss, with the big voice and colorful gestures underlined the songs dramatic lyrics: ”Such a perfect day. Lose it all and carry away”. Even that the first three songs showed that there wasn’t any musical news from the guys, it created a good start on the concert, and were delivered in a well played and clear sound image.

After the pre-premiere the band went back to their old material with the radio hit “I Surrender”, witch woke the sleepy audience to common song. The song lowered the level, because of Jess Jensen’s back vocal faded and shrilled in the ears behind Søren Huss’ overwhelming voice. Saybia carried steady forward with the rocking “Bend The Rules”, witch gave the opportunity for some young guys to jump the last strength out of the legs. It went a bit slow with “Soul United” with lost touch in the middle, then Sebastian Sandstrøm’s guitar sole drowned in the bands background lights.

Yet another new song where presented, before Saybia went back to the debut album with “The Miracle In July”. The breakthrough hit “The Second You Sleep” were supposed to lay the audience down, but it was delivered by a surprisingly lazy Søren Huss, who had taken all the soul out of the song, and totally collapsed. However the band quickly recovered the pieces with “In Spite Of” and “Brilliant Sky”, which gracefully closed the Spot-Festival on the behalf of VoxHall.

Set-list
Soldier
It Makes Me Wonder
Pretender
I Surrender
Bend The Rules
Soul United
On Her Behalf
The Miracle In July
The Second You Sleep
In Spite Of
Brilliant Sky

Rating

4 out of 6

Author

Niels Nørgaard (Gaffa)

Original Danish version

De fem fynske melankolikere lukkede VoxHall med en fin koncert, som gav appetitlige smagsprøver på et kommende album.

Det var de søvnige rester, der havde samlet sig til den sidste koncert på VoxHall ved dette års Spot-Festival. De først ankomne fik tilmed del i det triste af den ellers så opfindsomme og spraglede konferencier, der tog sig en alvorlig snorker i overetagens brugskunstssofa. På scenen var det en af Danmarks største musikalske eksportsucceser i det nye årtusinde, der skulle lukke ballet. Saybia spillede sin første koncert i et halvt år foran et velbesøgt VoxHall, som primært talte den ældre del af Spot-publikummet.

Fynboerne åbnede koncerten med tre af de i alt tyve numre, som de har skrevet med henblik på et tredje album. Og det lød umiskendeligt som Saybia. Melankolsk, storladent og hamrende iørefaldende. Åbneren ”Soldier” viste fra første færd en excentrisk Søren Huss, der med stor stemme og farverige fagter understregede sangens dramatiske tekst: ”Such a perfect day. Lose it all and carry away.” På trods af at de tre første numre vidnede om, at der ikke er meget musikalsk nyt fra Nyborg, så skabte de en god start på koncerten og blev leveret i et velspillet og klart lydbillede.

Efter snigpremieren vendte bandet tilbage til deres gamle materiale med radiohittet ”I Surrender”, som vækkede de klatøjede publikummer til fællessang og taktfaste svej. Sangen hev dog samtidig niveauet ned, da Jess Jensens baggrundsvokal blegnede og skar i ørene bag Søren Huss’ overbevisende røst. Saybia fortsatte ufortrødent med den rockede ”Bend The Rules”, der gav anledning til, at en gruppe utrættelige ungersvende på de første rækker fik hoppet de sidste kræfter ud af benene. Lidt trægere gik det med ”Soul United”, som mistede pusten i mellemspillet, da Sebastian Sandstrøms guitarsolo druknede i bandets baggrundslyd.

Endnu et nyt nummer blev præsenteret, inden Saybia vendte tilbage til debutpladen med ”The Miracle In July”. Gennembrudshittet ”The Second You Sleep” var udset til at lægge publikum ned, men den blev leveret af en overraskende lad Søren Huss, som havde pillet alt, hvad der mindede om nerve, storladenhed og falset ud af nummeret, der faldt helt til jorden. Bandet redede dog hurtigt stumperne med ”In Spite Of” og ”Brilliant Sky”, som på fornem vis lukkede Spot-Festivalen for VoxHalls vedkommende.

Set-list:
Soldier
It Makes Me Wonder
Pretender
I Surrender
Bend The Rules
Soul United
On Her Behalf
The Miracle In July
The Second You Sleep
In Spite Of
Brilliant Sky

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s