Review of the concert in Lille Vega (Invites only), June 21st 2007 (Danish)

Det ny Saybia

Saybias længe ventede plade nummer tre lander i butikkerne til august. Torsdag aften blandede de for første gang de nye sange med deres talrige gamle hits foran et publikum. Det lød slet ikke så tosset endda.

Otte måneder har de brugt sammen i et nedlagt landbrug et stykke uden for Køge, Saybia. Her har de fem medlemmer af en af landets mest populære rockgrupper spillet nye toner for hinanden. Så de trængte mildt sagt til at komme ud og møde nye mennesker, da de torsdag aften indtog Lille Vega. Til august udgiver fynboerne plade nummer tre. Herfra fik publikum hele seks sange, sange som hører til blandt de med spænding mest ventede på den danske musikscene i år. Og de gav da også en markant pejling på, hvordan og hvor meget Saybia har bevæget sig i forhold til deres storsælgende debut »The Second You Sleep« og den snart tre år gamle opfølger, »These Are The Days«.

At dømme ud fra aftenens koncert, er det nye Saybia ikke så nyt endda. Snarere et musikalsk blend af den melodiøse popsound fra deres første album og den organiske, næsten 70er-prægede bandfeeling fra toeren. Dog med den væsentlige tilføjelse, at Saybia syntes at have arbejdet meget med korstemmer og en skarpere kant og lyd. Sidstnævnte var især guitarist Sebastian Sandstrøm eksponent for, når han rundhåndet kastede sine forvrængede salver af toner ud i salen. Den nye stil stod stærkest i en ny sang som »Romeo«, som uden sidestykke præsenterede sig som det mest brutale stykke rockmusik, som kvintetten nogensinde har lagt navn til. Brutal guitar, en voldsom trommebund og Søren Huss i rollen som desperadosanger. Hold op hvor det klædte de ofte meget venlige og blide fynboer at smide hæmningerne over bord og fyre den af i primalstadie.

Der befinder Søren Huss sig naturligvis stadig, det har han altid gjort. Man kan se det på ham, han er stolt af sine sange, , nye som gamle. Og i sandhedens time, er det da også ham, som bærer langt hovedparten af det nye materiale. Han synger igen som en drøm. Bare det at høre hans stemme igen igennem højttaleranlægget var nok til at gåsehuden stod højt overalt i lokalet. Så smukt, så inderligt, han må aldrig holde op.

Resten af sættet var præget af Saybia classics, mellemtempo-ballader med en stor forløsende finale såsom »In Spite Of« og den stadig skønne »The Second You Sleep« for nu blot at nævne et par stykker. Og så naturligvis en sang som »Brilliant Sky«, som spillet i juni 2007 stank langt væk af rock og af et band, som skriver gedigne, gode sange som stilistisk bæres af lige dele mainstream og mere alternative, udfordrende elementer. Den disciplin er der faktisk meget få danske kunstnere, som mestrer. Men det gør Saybia, og det er selve nøglen til deres enorme popularitet.

Saybias endnu utitlede plade nummer tre udkommer den 27. august.

Rating

4 out of 6

Author

Thomas Søie Hansen (Berlingske Tidende)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s