Album review of Eyes On The Highway

Saybia is back again

½ million sold albums, plenty of concerts from Greenland to China, 3 worn down VW-Transporters and more than 150.000 kilometres on the roads, that’s the status on the band, whom is one of the Danish rocks most pronounced and massive breakthroughs – and now they are back: Saybia.

5 guys from Fyn, that made Denmark break-out in enthusiastic joy for 5 years ago, and afterwards conquered foreign territory with the album “The Second You Sleep”: The beginning to the somewhat invert follow-up album nearly split the band apart, and the record showed the inner lines in the truth about “the hard number 2” – but also as a necessary aspect, where the bands soberness and solidarity were tested to the limit.

The challenges are long overcame and replaced by a clarity, so with the release of the 3rd album, recorded in the bands own – and homemade – A Kind Of Eden studio, Saybia can now put new lengths to their already impressing CV.

From the humble love declaration “Angel” over “On Her Behalf” – about humans getting killed on others behalf – to “A Walk In The Park”, which on several levels is a beautiful walk. Its histories played and song by a clarified band, which has turned up the pace, joy, each other and them selves.

With other words – and with a chance of falling in the deep precipice gap with clichés – you sit with Saybias to date absolutely best album.

Tracklist:

 • On Her Behalf
 • Eyes On The Highway
 • Angel
 • Godspeed Into The Future
 • The Odds
 • Romeo
 • The Pretender
 • Gypsy
 • A Way Out
 • A Walk In The Park
 • At The End Of Blue
Rating

Author

Bandlist.dk

Original Danish version
Saybia er her igen

En halv million solgte albums, et hav af koncerter fra Grønland til Kina, tre nedslidte VW transportere og mere end 150.000 kørte kilometer. Det er status på bandet bag et af dansk rocks mest markante og massive gennembrud – og nu står de her igen: Saybia!

Fem fynboer der for fem år siden fik Danmark til at bryde ud i begejstret fællessang og efterfølgende også indtog udenlandsk territorium med albummet “The Second You Sleep”: Optakten til den noget mere indadvendte efterfølger, “These Are The Days”, var ved at rive bandet midtover, og pladen fremstod på de indre linier i sandhed som ”den svære to’er” – men også som en nødvendighed, hvor gruppens stædighed og sammenhold blev testet til det yderste.

De udfordringer er for længst overvundet og erstattet af en afklarethed, så Saybia med udgivelsen af det tredje album, indspillet i bandets eget – og selvbyggede – A Kind of Eden studie, nu kan lægge nye længder til det i forvejen imponerende cv.

Fra den ydmyge kærlighedserklæring “Angel” over “On Her Behalf” – om mennesker, der bliver slået ihjel på andres vegne – til “Walk In The Park”, der på flere planer er en smuk gåtur. Det er historier spillet og sunget af et afklaret band, der har skruet op for tempoet, glæden, hinanden og sig selv.

Med andre ord – og med risiko for at falde i den afgrundsdybe kløft med klichéer – sidder du her med Saybias til dato ubetinget bedste album.

Trackliste:

 • On Her Behalf
 • Eyes On The Highway
 • Angel
 • Godspeed Into The Future
 • The Odds
 • Romeo
 • The Pretender
 • Gypsy
 • A Way Out
 • A Walk In The Park
 • At The End Of Blue

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s