Saybias lead-singer criticizes the law against smoking (in Danish)

Søren Huss mener, at et forbud mod at ryge på spillestederne er et overgreb på den personlige frihed. På spillestedet Vega er det nu forbudt at ryge for både tilhørere og musikere.

Rockbandet Saybias forsanger Søren Huss forsøger igen at kvitte smøgerne. De går nemlig ud over hans sangstemme. Alligevel er han ikke tilhænger af et rygeforbud på landets spillesteder.

»Et rygeforbud på et spillested virker hysterisk og som et overgreb på den personlige frihed. Det må være op til den enkelte selv at bestemme, om han eller hun vil ryge,« mener Søren Huss.

Han erkender ellers, at det er bedre at synge på et spillested, hvor der ikke bliver røget.

»På en lille klub, hvor der er tæt af røg, bliver stemmen tør. Så for sangere er der ingen tvivl om, at et rygeforbud som udgangspunkt er en god ting,« siger han.

Den populære danske rockgruppe har turneret i Norge, hvor der i et stykke tid har været rygeforbud på spillestederne.

»Da hele bandet har røget, har det været lidt mærkeligt at spille i Norge. Det gør nemlig en forskel at kunne ryge en smøg på scenen. Den betyder, at man kan slappe mere af,« mener Søren Huss.

Rygestop glippede
Under indspilningen af det nye album med Saybia, ”Eyes On The Highway”, der udkommer i slutningen af august, røg Søren Huss omkring 40 cigaretter om dagen. Efterfølgende har han forsøgt at stoppe, men han faldt tilbage til den gamle vane.

Nu forsøger han så at kvitte tobakken en gang til.

»Rygning ødelægger min kondition og påvirker min stemme. Den lyse falset, som jeg havde for nogle år siden, er lige så stille forsvundet, fordi jeg har røget så mange smøger,« fortæller Søren Huss.

Vega røgfrit fra i dag
Det populære spillested Vega i København har i et par måneder kørt en forsøgsordning.

Her har det været forbudt at ryge i salene i Lille Vega og Store Vega, mens det har været tilladt at få en cigaret i de forskellige barer.

Men fra i dag er det endnu sværere at få en cigaret, hvis man vil høre – eller spille – musik på Vega.

»Vi læser lovteksten, som om landets spillesteder skal være røgfri – og det er både Store Vega og Lille Vega,« siger kommunikationschef i Vega, Magnus Restofte.

»Det er dog sådan, at vi kan tilbyde et rygerum til tilhørerne i Lille Vega. Desuden bliver der adgang til en tagterrasse på anden sal. Her kan publikum – rygere og ikkerygere – opholde sig.«

Tolerance i starten
Rygeforbudet i Vega gælder også for musikerne. Det er hverken tilladt at ryge på scenen eller backstage.

»Vi kommer dog aldrig til at stoppe en koncert, fordi en musiker tænder en smøg. Men musikerne vil få besked om, at rygning er forbudt,« siger Magnus Restofte.

Han understreger, at der i den næste måneds tid vil blive kørt en tolerant politik over for rygerne.

»Efterhånden vil der blive strammet op og måtte der være personer, som bliver ved med at ryge, så risikerer de i værste fald at blive bortvist og komme i karantæne,« siger kommunikationschefen i Vega.

Author

Peter Schollert (Jyllands Posten)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s