Album review of Eyes On The Highway

Saybia – Stuffy Patos again, again, again

Saybia delivered fuel to every soul with a desire for mild melancholic, monumental melodic and high sing-a-long-effect in 2002 with the debut album “The Second You Sleep”. It was sensitive rock music, easy to understand, and that goes for “these Are The Days” as well, which mixed the bands high voiced, British inspired rock with a more dusty American form of language.

However it’s somewhat overdone, alleged and pastiche over the songs on the debut, as well as the 2nd album, and sadly this goes for the quartets 3rd release. It’s usually easy to listen to the songs on “Eyes On The Highway”, as deeply and intense deliveries from a modern band – You know, with strings, pianos and all the “adult” extract. If you don’t include “On Her Behalf”, which fairly holds it, and Søren Huss’ to times excellent vocal work, there isn’t much to come after.

You could say that the melodies are catchy, and indeed they are. Yes yes. Title song and the first-single “Angel” should immediately find their way on P3, but they don’t stand for more than 2-3 replays, before they are worn up by their own predictability and stuffy Patos, which from the start has haunted the orchestras melodies. This is the straightforward truth about Saybia – Past and present, sadly.

Rating

2 out of 6

Author

Jeppe Krogsgaard Christensen

Original Danish version
Saybia – beklumret patos igen, igen, igen

Med debutalbummet ‘The Second You Sleep’ leverede Saybia i 2002 brændstof til alle sjæle med hang til mild melankoli, monumental melodik og tårnhøj syng-med-faktor. Det var en følsom rockmusik, der var til at forstå, og det samme gjaldt den to år yngre ‘These Are The Days’, som blandede bandets højstemte, britisk inspirerede rock op med et mere støvet amerikansk formsprog.

Der var imidlertid noget oppustet, postuleret og pastiche-præget over sangene på såvel debuten som opfølgeren, og sådan er det sørgeligt nok også på kvartettens tredje udspil. Det er ellers umådelig let at høre numrene på ‘Eyes on the Highway’ som inderlige og intense leverancer fra et modnet band – I ved, med sonore strygere, afdæmpede pianoer og hele det ‘voksne’ udtræk. Men ser man bort fra den hymniske ‘On Her Behalf’, der holder det opulente i nogenlunde kort snor, og fra Søren Huss’ til tider udmærkede vokalarbejde, er der reelt intet at komme efter.

Man kan naturligvis indvende, at melodierne går rent ind, og det gør de da også. Jo, jo. Titelnummeret og førstesinglen ‘Angel’ bør øjeblikkeligt finde plads på P3, men de holder ikke til mere end to-tre gennemspilninger, før de er slidt op af deres egen forudsigelighed og tynget til grunden af den beklumrede patos, som fra begyndelsen har martret orkestrets melodier. Det er den usminkede sandhed om Saybia. I fortid og nutid. Desværre.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s