Album review of Eyes On The Highway

Saybia – The mediocrities masters

I would like to say something nice about Saybia, at least to surprise my self. I just don’t know what it should be. Okay, they are properly some very nice guys, and they can sing and play way more than the ordinary. And they are also very popular – they have sold more than ½ million copies of their first 2 albums.

So it’s clear, why the guys continue down the same worn-down road. It’s still the same emotional, melancholic, middle-tempo rock of which, there goes 13 in a dozen. And Saybia is actually not much worse than names such Travis, Keane, Starsailor, Coldplay, and all the rest, nor better.

Patos-filled lyrics
The only place, there Saybia stands out, is the fact that they are Danes. And this can’t be heard. Except from the quintets absolute Achilles-heal, Søren Huus’ Patos-filled lyrics in school-English, which croons with a passion, noble to a worthy cause.

If one, in the name of the big international breakthroughs holy name, should insist using one of the world’s richest languages, at least some time at school, studying language, would be appreciated – or just reading a book for that matter – so it would be possible to raise above the most used and cliché-filled phrases.

Stopped long time ago
Then Huus in ’Romeo’ sings: ’We meet in a kiss/of infinite bliss/as I open my eyes/and see my Juliet/I’m all in on a lifetime romance’. You can’t mean that we should take it serious?

I’m for one stopped long time ago. And I don’t get caught again by the competent yet somehow mediocre material, which sees the eternal return of the same as its foremost goal.

Saybia is neither good nor bad. Rather indifferent.

Rating

3 out of 6

Author

Henrik Queitisch (Ekstra Bladet)

Original Danish version
Saybia – Middelmådighedens mestre

Jeg ville så gerne kunne sige noget pænt om Saybia, om ikke andet så for at overraske mig selv. Jeg ved bare ikke, hvad det skulle være. Okay, de er da sikkert nogle gennnem-sympatiske fyre, og de kan da også både synge og spille til langt mere end husbehov. Og så er de populære – de har solgt ikke mindre end en halv million eksemplarer af deres første to plader.

Så der er måske ikke så meget at sige til, at fynboerne fortsætter ad samme nedtrådte stier. Der er stadig tale om følelsesladet, melankolsk, småsvulstig mellemtemporock af den slags, der går 13 af på dusinet. Og Saybia er såmænd ikke meget værre end åndsbeslægtede navne som Travis, Keane, Starsailor, Coldplay, og hvad de nu alle sammen hedder. Men de er heller ikke bedre.

Patosfyldte tekster
Det eneste, der egentlig skiller Saybia ud, er, at de er danske. Og det kan man ikke høre. Bortset fra på kvintettens absolutte akilleshæl, Søren Huus’ patosfyldte tekster på et kejtet skole-engelsk, som croones med en indlevelsesevne, der er en bedre sag værdig.

Hvis man nu i det store internationale gennembruds hellige navn – og fred være med det – insisterer på at benytte sig af et af verdens rigeste sprog, så kan man da i det mindste gøre sig den ulejelighed at tage på sprogskole – eller bare læse en bog, for den sags skyld – så man kan hæve sig bare en anelse over de mest skamredne og klichéfyldte brokker.

For længst stået af
Som når Huus i ’Romeo’ salvelsesfuldt synger: ’We meet in a kiss/of infinite bliss/as I open my eyes/and see my Juliet/I’m all in on a lifetime romance’. Det kan I da ikke mene, at vi skal tage alvorligt?

Jeg er i hvert fald for længst stået af. Og bliver ikke fanget ind igen af det kompetente, men konsekvent middelmådige melodimateriale, der åbenbart ser den evige genkomst af det samme som sit ypperligste mål.

Saybia er hverken rigtig gode eller rigtig dårlige. Snarere ligegyldige. Musikkens svar på Stryhns leverpostej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s