Album review of Eyes On The Highway (Danish)

Klagesang fra folk der egentlig har det meget godt

Betegnelsen klynkerock klæber sig fast til bandet Saybia. Jeg er ked af det, drenge, men det er der sgu en grund til.

De er dygtige musikere. Helt sikkert. Samspillet er imponerende. Sangen er indfølt, og man tror på, at Søren Huus var en sigøjner, der rejste let og var ensom indtil han mødte en pige. Selvfølgelig sådan i overført betydning, som han synger det i nummeret “Gypsies” på den nye plade Eyes on the highway.

Det er ikke til at sige om det er Saybias skyld eller om det bare var sådan alle journalisterne valgte at tviste historien i forbindelse med deres anden plade These are the days, men i hvert fald lød det som om at ‘den svære toer’ lå på linje med en firlingefødsel foretaget på et feltlazarat i Yemen. Men Saybias varemærke er klynk, så det er jo i og for sig naturligt nok, at det bliver en del af deres udtryk i medierne. Til Gaffa har de ellers udtrykt, at de er godt trætte af den betegnelse. Men man skal lede længe i landets efterskolers øvelokaler, før man finder et band, hvortil den lidet flatterende betegnelse passer mere perfekt end Saybia. Der ligger så meget patos gemt i mellem skæringerne på Saybias nye plade, at det er lige før coveret efterlader en blodpøl på skrivebordet. Hjerteblod forståes. Og det af den slags, der går lige i venerne på unge teenagepiger.

Nyt. Stort. Storladent.
Saybia fyldte et hul ud dér i 2000, hvor deres første plade The Second You Sleep udkom. Der var opstået et vakuum, og det var længe siden, man han havde hørt om et nyt dansk band og så lige pludselig var Saybia dér. Med deres meget amerikanske lyd og iørefaldende melodier. Danmark gik nærmest i ekstase. Nyt. Stort. Storladent. Hur-fucking-ra.

Heldigvis har tingene udviklet sig med tiden, og det ene nye dygtige danske band efter det andet gør sig bemærkede på diverse scener – klub som digitale. Nogle taler endda om et mætningspunkt. Men hos mig er der nu plads til mere, for mæt bliver man i hvert fald ikke af Saybias nye udspil. Og det føles mærkeligt. For serveringen er så lækker. Produceringen er perfekt, musikerne er om muligt dygtigere og mere sammenspillede end på de forrige plader, og Søren Huus synger stadig med den indføling, der gør det helt forståeligt, at åh så mange pigehjerter har sukket efter en ny plade. Eyes on the highway vil levere mange hits til p3 – ingen tvivl om det.

En rute uden afkørsel
Man kan stadig ikke høre, at Saybia er danske. Inspirationen er amerikansk og på sin helt egen måde. Der er ingen synth eller postpunk som ellers er så elsket i den danske undergrund for tiden. Saybias tilgang til rockens moderland er en anden. Her er det nemlig the highway, man kommer til at tænke på. Den lange støvede route 66 og de søvnige grå småbyer i det amerikanske midtvest. Og det må man give dem – sådan er der ingen andre danske bands, der lyder. Saybia har fundet formlen. Men på route 66 er der som bekendt langt mellem afkørslerne. Det er der også hos Saybia. Tonen på pladen bliver patetisk. Selvom Søren Huus er troværdig i sin weltschmertz, så må der være grænser for elendigheden for en flok unge mænd fra Nyborg. Så derfor kunne man forvente en vis variation på pladen, men den findes ikke. Der er forsøg i kraft af den noget rockede “Romeo” og den lange sjæler “At the end of the blue”, men det er ikke helhjertede forsøg på at ramme noget nyt – det virker som om, den slags numre er der af pligt. For i virkeligheden er det de følsomme numre som for eksempel den første single Angel, de er bedst til at lave. Det mestrer de til fulde, men på en formel, der begynder at være trættende, og det er i hvert fald sekunder før jeg falder i søvn.

Rating

Author

Anita Brask Rasmussen (Information)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s