From the dark side to pure joy (in Danish)

Det danske rockband Saybia er klar med et nyt album. Bandets midtpunkt, sanger og sangskriver Søren Huss, fortæller om et liv med mål på samlebånd, masser af musik, tiden i det store hul og følelsen af ren lykke.
Da Søren Huss var 15 år, besluttede han at satse hundrede procent på musik på bekostning af fodbold.

Kort efter kom han på sporet af det band, der blev til Saybia, en af dansk rocks største succeser i nyere tid og aktuel med albummet ”Eyes On The Highway”.

Søren Huss begyndte at spille fodbold fra det øjeblik, han kunne gå. Han spillede først i forsvaret og på midtbanen, men som drengespiller skiftede han klub og blev angriber, og han forstod at stå det helt rigtige sted på banen. Han scorede nemlig mål på samlebånd.

Hans leg med musikken og sangen begyndte endnu tidligere end bold-spillet.

Søren Huss voksede op i en familie, der holdt af musik – eller rettere sagt: De elskede at synge, spille og se andre optræde. Til gengæld blev der stort set aldrig spillet plader eller talt om udenlandske og danske bands og solister.

Den musik, der fyldte huset i Nyborg, kom især fra de instrumenter, som storesøsteren og Søren spillede på. Mens søsteren spillede på klarinet, spillede lillebroren på stueorgel og siden også trompet. Og så sang han.

»Det var min far, der kunne høre, at jeg havde talent for sangen. ”Bare gør det”, sagde han, og jeg elskede det,« fortæller Søren Huss.

Han kom med i det lokale skolekor, og en halv snes år gammel stod han på scenen i det store koncerthus i Odense. Bag sig havde han et symfoniorkester og ca. 500 børn fra fynske skolekor, og i salen sad der hundredvis af tilhørere. Mens Sørens far aldrig havde turdet stå i rampelyset og synge, rørte det ikke sønnen det mindste at være i centrum.

Rockmusical
Søren Huss’ lyst til at spille trompet betød, at han kom med i et harmoniorkester, der gav koncerter forskellige steder i Europa. Dermed fik han en lille forsmag på det liv på landevejen, der siden kom til at fylde så meget for Saybia.

Det var ved en rockmusical hjemme i Nyborg, at flere af de nuværende medlemmer af bandet fandt ud af, at de fungerede godt sammen på en scene. Mens de andre var medlemmer af backinggruppen, optrådte Søren Huss som både skuespiller og sanger, og da showet var forbi, mødtes de unge fynboer på scenen igen og jammede sig til et rocknummer.

Dét øjeblik markerede begyndelsen på et af de mest succesfulde rockbands i Danmark i nyere tid – og afslutningen på Sørens drøm om at blive professionel fodboldspiller.

Mens Søren Huss havde let ved sangen og musikken, mødte han udfordringer på vejen til at blive bandets sangskriver. Godt nok påtog han sig uden tøven ansvaret for at finde ord til melodierne, og de andre gav ham stort set frit spil. Men han havde ikke nogen erfaring med at skrive. Dertil kom, at han ikke havde brugt barndommen eller de første teenageår på at læse bøger.

»Ord interesserede mig ikke, før jeg blev en del af Saybia. At spille og synge var min måde at kommunikere på,« konstaterer Søren Huss.

Han debuterede som sangskriver, da Saybia øvede første gang i januar 1993. Men da gruppen i 2002 udgav sit debutalbum ”The Second You Sleep”, var det med sangtekster, skrevet af en mand på 25-26 år.

»Vi udviklede os som musikere og blev ældre som mennesker, og det kunne aflæses i mine tekster. Derfor havde jeg ingen interesse i at holde fast i sangene og tekstuniverset fra de første unge år,« siger han.

Teksterne på debut-cd’en løftede sløret for et menneske, der havde en tro på fremtiden, og en følsom ung mand, der ikke rigtigt vidste, hvem han var. Der var også flere kærlige hilsner i sangene, som et stort og især ungt publikum tog til sig. Albummet blev ved med at sælge, og succesen bredte sig til flere lande uden for Danmark.

Lyserød sky
»På den ene side befandt jeg mig på en lyserød sky. På den anden side skete der en masse voldsomme ting ude i den store verden, der lå i forlængelse af terrorangrebet på World Trade Center i New York. Og da Saybias succes var på sit højeste, mistede jeg min onkel, der døde af kræft,« siger Søren Huss.

Halvandet år efter udgivelsen af ”The Second You Sleep” var det tid til at slappe af. Men for Saybias sanger var det umuligt at få ladet de mentale batterier op igen, og han røg ned i et sort hul.

»Jeg kom først for alvor op af det hul i efteråret 2005.«

Året forinden havde Saybia udgivet sit andet album, ”These Are The Days”. Sangerens mentale nedtur og søgen efter en mening med livet stod skrevet hen over sangene og teksterne, og månederne efter udgivelsen kom Søren Huss til at opleve som en hæsblæsende rutsjetur for følelsesregistret med lyse øjeblikke og mørke momenter.

»Vi spillede en masse nye, spændende steder, bl.a. i Kina, Japan og Grønland, og en drøm gik i opfyldelse, da jeg i forbindelse med en støttekoncert i Tromsø i Norge fik lejlighed til at hilse på Nelson Mandela. Men der var på turneerne og promotionturene også masser af ventetid, hvor jeg tænkte over tingenes tilstand, og jeg kom efterhånden til at sidde med en meget stor følelse af at savne familie, kæreste og venner derhjemme.«

Hjem til kæresten
I begyndelsen af september 2005 kunne Søren Huss endelig holde fri fra turnélivet og tage hjem til lejligheden i København og kæresten, der var højgravid. Tre uger senere kom datteren Ronja til verden.

»Det var et fantastisk øjeblik af ren lykke at se min nyfødte datter ligge i hospitalssengen sammen med min kæreste,« fortæller Søren Huss og giver udtryk for, at tiden siden dengang har været præget af optur.

»Jeg har fået en indre ro i mit liv, som jeg aldrig har oplevet før, og alting går op i en større enhed: Jeg er medlem af et band, som virkelig fungerer sammen og som har lavet en fed plade, og jeg har en familie, som jeg nyder at være sammen med.«

Søren Huss har fået en anderledes hverdag.

»Jeg har et ansvar som far, som jeg aldrig vil løbe fra. Men jeg har også forpligtelser over for Saybia og synes, at det er muligt at få privatliv og karriere til at hænge sammen,« siger sangeren, der i otte måneder arbejdede ca. 50 timer om ugen med indspilningen af det aktuelle album med Saybia.

Rød sanger
Sangteksterne står Søren Huss stadig for, og han er ikke i tvivl om, at han er blevet bedre til at sætte ord sammen.

»Jeg er ældre og har oplevet meget mere. Desuden er der flere historier, som jeg ønsker at fortælle,« siger sangeren, der på det nye album har bevæget sig tættere på at skrive en politisk sang.

Nummeret ”On Her Behalf” beskriver sangeren som »en opfordring til at tage stilling til, at der for vores skyld bliver slået mennesker ihjel i Irak.«

»Saybia vil ikke lave deciderede politiske sange, da vi ikke vil prædike, hvad folk skal mene. Men vi vil godt lave numre, som vækker til eftertanke og får lytterne til at spekulere på, hvad der foregår omkring dem,« lyder det fra Søren Huss, der kalder sig »rød.«

»Min mor er lokalpolitiker for Venstre, og jeg er vokset op i et borgerligt hjem. Så det har været vigtigt, at der var én i familien, der havde en helt anden politisk holdning,« siger Søren Huss, der dog lige nu går mere op i det nye album end spekulationer om et folketingsvalg.

»Jeg har allerede oplevet meget mere med Saybia, end jeg turde drømme om, da jeg var dreng. Det er et eventyr, og hvis mine ønsker for fremtiden går i opfyldelse, optræder vi til sommer til alle de store rockfestivaler i Europa og turnerer i USA.«

Author

Peter Schollert (Jyllands Posten)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s