Soft trouble-makers (in Danish)

Det handler ikke om os. Saybias nye album er indspillet i eget studie og er det mest gennemarbejdede til dato

– Det er klart, vi lever jo i en … tæt symbiose. Søren Huus, forsanger i rockbandet Saybia, bliver afbrudt af kopimaskinen i rummet ved siden af. Han sidder på pladeselskabet EMI henslængt i den berømte røde veloursofa og spiser frokost.

Ved hans side er de fire andre saybianere. Palle Sørensen, trommeslageren, er hurtig med en vittig bemærkning:

– Ja, så starter maskinen, hvor Saybia er ved at blive trykt. Og han har helt ret. Den 27. august kaster Saybia-ekspressen sit tredje album på perronen med titlen: “Eyes on the Highway”.

Og det har Nyborg-drengene, altså øjnene på vejen. De tordnede gennem lydmuren i 2002 med debutalbummet: “The second you sleep” og over 300.000 solgte eksemplarer.

Den storladne balladerock har siden hærget den danske poprock-scene og smittet mangt en feberramt teenager med et opkog af melankolske ørehængere.

Nu er treeren kommet, hvor singlen “Angel” på Saybias MySpace-side allerede er blevet spillet over 100.000 gange. Jo, der er lagt i anlægget til noget stort.

På kanten af stolen
– Det mest gennemarbejdede album til dato. Vi har brugt otte måneder på det her, mens det første album tog fem uger i studiet, og så lavede Søren vokalerne, da vi kom til København, fortæller keyboardspiller Jess Jensen.

– Det er en meget spillet plade. Vi har virkelig kæmpet for at nå derhen, hvor vi alle kunne få gåsehud og sidde på kanten af stolen, fortsætter Jess.

– Albummet bevæger sig fra noget mørkt til noget lyst, samtidig med at vi er på vej et nyt sted hen. Det handler ikke specielt om os denne gang. Det er meget mine oplevelser, forklarer Søren og understreger, at selv om lyden er “saybiansk” og afsenderen Saybia, så er det meningen, at tro-, håbe- og følemusikken skal leve i folk og give dem deres egne billeder.

Som band er Saybia blevet mere selvstændigt og har fundet sin egen lyd.

De hører ikke musik
Det afsløres, da spørgsmålet om, hvilken musik de hører og er inspireret af, dukker op. Larmende tavshed. Jess har ikke dyrket en plade i over to år.

Og Søren praler med, at han først nu er begyndt at sammensætte en pladesamling med kyndig hjælp fra Itunes.

De bliver dog hurtigt enige om, at Radioheads “The Bends” er et fedt album.

Søren tilføjer, at Kaj og Andreas sange nok er dem, han har hørt mest.

– Når sangen slutter, er der gået to minutter, skråler han fra pladeselskabets køkken, hvor han har stillet sin tallerken.

Vi andre tager en løs snak om det nye studie, de selv har bygget, om den hylende morsomme Simpsons-film og om lysmanden Robert, der tidligere har arbejdet for Gasolin. Søren vender tilbage.

Benhårde drengerøve
– Siden vi flyttede fra Fyn til København for at tage chancen, er der kommet andre boller på suppen, siger Palle.

– Det er superseriøst og benhårdt. Det er nødt til at lykkes for os på pladerne. Vi lever jo af det, supplerer Søren.

Det nye studie på Sydsjælland har dog givet bandet noget frihed, og de føler ikke, at taxameteret klikker så hurtigt som tidligere.

– Det er vigtigt ikke at spolere den ting, vi havde, inden vi begyndte at spille musik. Hvis vi spiller for at tjene penge, så kommer vi ikke til at leve af det, siger Palle.

Og de andre nikker.

De kan godt huske dagene i Nyborg.

– Der var så mange kulturelt lidenskabelige mennesker i Nyborg på det tidspunkt, hvor vi var unge og begyndte at spille rockmusik, siger Søren.

– Der var nogen at spejle sig i, siger Jess, som er glad for, at der efter en død periode nu igen er storm omkring den fynske musikscene.

– Der sker et eller andet med fynske bands i øjeblikket. Så ser man Kissaway Trail på Skanderborg Festival, et vildt godt band. Og Ave i Star-fighter.

– Det er fedt at komme på Skanderborg, og så er der fynboer.

Søren tager over:

– Vi sad da også og råbte “OB” sammen med Rock Hard Power Spray under middagen.

Så nok er Saybia blevet voksne, men når musikken spiller er de tilbage i det nyborgensiske øvelokale.

– Vi er stadig en drengerøvsklub. Men hvis vi smider trøjen, ser det måske lidt anderledes ud end for ti år siden, griner Søren.

Saybia kan høres på Studenterhuset den 7. september. Billetter kan købes på www.fyensbilletten.dk eller i Moby Disc.

Author

Kenneth Kjær Larsen (Fyens Stiftstidende)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s