Album review of Eyes On The Highway (Århus Stiftstidende – in Danish)

Det var gennembrud med maner, da Saybia i 2002 dukkede op fra intet med sange som “The Day After Tomorrow” og “The Second You Sleep”. Nu er det 2007, og fra i dag er den tredje Saybia-cd på gaden. Den har ikke samme melodiøse lethed som etteren, til gengæld er den med mere bund og et langt mere afvekslende udtryk.

De fem fynboer, der siden gennembruddet er blevet sjællændere, har arbejdet på pladen i to år i eget studie, og anstrengelserne bærer frugt derned, hvor tude- og klynkeriet er tonet ned (uden dog at være helt droppet, tåren sidder i øjenkrogen) for at give plads til større ambitioner. Det betyder større genremæssig spredning – fra den stille ballade, “Angel”, via popknægten “Gypsy”, til den store “Godspeed Into The Futore”.

Der er mere knald på musikken, og tempoet er sat op, så det er den hurtigste Saybia-plade ever, men via Søren Huss’ stemme bevares det umiskendelig Saybia-præg i det hele og gennem alle 51 minutter. På negativsiden står, at flere af sangene er stablet alt for pompøst op i store stygerarrangementer, der vakler under for tynde ben, så det, der skulle være storslående, i stedet bliver lidt kedeligt og alt for selvhøjtideligt. Det er som om, Saybia på forhånd har besluttet, at pladen skulle være graciøs og i de høje luftlag, og så har de overset, at numrene egentlig bare er nede på jorden.

Saybia har hidtil solgt mere end en halv million plader, og mon ikke “Eyes On The Highway” sætter det tal pænt op, selvom udgivelsen næppe er den, der nævnes først, når boet efter Saybia engang skal gøres op. Men hatten af, fordi bandet har udfordret sig selv, vokset sig ældre og har flyttet sig.

Rating

4 out of 6

Author

Uffe Normand (Århus Stiftstidende)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s