Album review of Eyes On The Highway (Gaffa)

Splendid ballads and lyrics from one of the biggest rockbands in Denmark

Bonus-info to nerds: According to the web-database allmusic.com, are there to date recorded 912 songs named “Angel, 414 wit the title “Gypsy” and 134 called Romeo. With the release of Saybias 3rd album “Eyes On The Highway” those numbers can be adjusted to 913, 415 and 135. With other words, they aren’t exactly the worlds most imaginative rock-lyrics – a handicap, which have followed them since the success-debut “The Second You Sleep. Also on the hit-makers newest, the listener often has to be content to lazy phrases – like: ”Never felt so alone / stripped naked and cut to the bone (…) / then God sent an angel / she’s an angel” (Angel).

Saybia is a band, who understands to spread out their music in a wide scale. “Eyes On The Highway” excel in impressing, piano held ballads with endless string orchestras and Søren Huus’ opera-like vocal in front. The ambitious tones stands in contrast with the groping, cliché filled lyric, but the overall impression is as usual saved by Saybias feeling for melodies. Few Danish rock bands has spell bounded the Danish radio waves like Huus & Co., and this can easily continue with the title-track on “Eyes On The Highway”. Those who are more interested could conveniently taste the marvelous “Godspeed Into The Future” instead.

With all this should everything be just great in Saybia-country, but there are further between the peaks than usual on “Eyes On The Highway”. To few of the songs are catchy and holds on, and without strong melodies the ambitious Patos and ordinary lyrics falls to the ground. Saybias so far weakest.

Rating

3 out of 6

Author

Erik Barkman (Gaffa)

Original Danish version
Storladne ballader og fortærsket lyrik fra et af Danmarks største rockbands

Bonusinfo for talnørder: Ifølge web-databasen Allmusic.com er der til dato indspillet 912 sange ved navn Angel, 414 med titlen Gypsy og 134 kaldet Romeo. Med udgivelsen af Saybias treer, Eyes On The Highway, kan de tal opjusteres til 913, 415 og 135. Eks-fynboerne er med andre ord ikke verdens mest fantasifulde rock-lyrikere – et handicap, der har plaget dem siden succes-debuten The Second You Sleep. Også på hitsmedenes nyeste bliver lytteren oftest spist af med ferske fraser – eksempel: ”Never felt so alone / stripped naked and cut to the bone (…) / then God sent an angel / she’s an angel” (Angel).

Saybia er et band, der forstår at folde deres musik ud i bredformat. Eyes On The Highway excellerer i storladne, pianobårne ballader med strygerorkester ad libitum og Søren Huss’ operatiske vokal i front. De ambitiøse toner står i skærende kontrast til den famlende, klichéfyldte lyrik, men helhedsindtrykket reddes som vanligt af Saybias fornemmelse for melodier. Få danske rockbands har tryllebundet de danske radiobølger som Huss og kompagni, og tendensen kunne snildt fortsætte med titelnummeret på Eyes On The Highway. Feinschmeckere kan passende smage lidt på den herligt progrockede Godspeed Into The Future i stedet.

Således burde alt være fryd og gammen i Saybia-land, men der er længere mellem højdepunkterne end vanligt på Eyes On The Highway. For få af sangene fanger øret og holder det fast, og uden stærke melodier falder den himmelstræbende patos og de fortærskede tekster til jorden. Saybias hidtil svageste.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s