Review of the concert in Posten, November 23rd

Common singing, clapping and screams were a great point of start for Saybias European tour.

Posten in Odense were filled with happy and expectant people Friday night. The start of their new tour round in Europe were here, before cities like Oslo, Amsterdam and Stockholm will be visited in the forthcoming month, when they will play the songs from their newest album “Eyes On The Highway”.

Saybias support act was “The Late Parade”. The group managed to warm up the audience with their impressing coupling of great performance and the lead-singers unique voice.

All were set for Saybia to enter the scene. Already by the first tone from the instruments, the audience got closer. The music seemed like a magnet on the attended audiences. At start a yellow light highlighted Søren Huus, which made him look holy, while he stood on stage singing timed to the different instruments.

The lights were adjusted to fit the songs mood, and the colorful lights blinked to the music’s rhythm throughout the concert. The sound framed the audiences in a pure music-paradise, and the cheering talk slowly transformed to common singing, as the band caught the audiences.

Søren Huss expressed real moving with his arms. On the other hand it was also necessary, as the music sometimes drowned his otherwise special sound in the voice. It was a shame, as it is clear that when it also can be heard, their music sounds best.

There is no doubt about Saybia has inspiriting music to offer. It’s almost 14 years since their first performance in Odense, but their music is still popular – national as international. A little Dannebrog was to be seen on the lead singers belt. We can relax, if he wears it on the tour, as we easily can be very proud of this band.

Saybia got a without a doubt a great beginning in Odense, and they are now ready to show that they can to the rest of Denmark and Europe.

Rating

4 out of 6

Author

Julie Arrildt (Fyens Stiftstidende)

Original Danish version
Fællessang, klappen og skrig var et velegnet springbræt til Saybias Europatour

Fredag aften var Posten i Odense fyldt op med glade og forventningsfulde mennesker, der var kommet for at se Saybia. Startskuddet for deres nye tour rundt i Europa blev skudt af af her, inden Oslo, Amsterdam og Stockholm blandt andet vil blive besøgt af bandet den kommende måned, når de skal fremføre musikken fra deres nyeste album, “Eyes on the highway”.

Saybia havde support fra gruppen “The Late Parade”. De formåede at varme publikum op med deres imponerende kobling af et flot sammenspil og forsangerens unikke stemme.

Der var hermed gjort klar til at Saybia kunne indtage scenen. Allerede da den første tone fra instrumenterne lød, trådte folk nærmere. Musikken virkede nærmest som en magnet på de opmødte mennesker. I begyndelsen ramte det gullige spotlight forsangeren, Søren Huss, hvilket fik ham til se helt hellig ud, mens han stod på scenen og sang til takten af de forskellige instrumenter.

Under koncerten reguleredes lyset så det passede til sangenes grundstemning, og de farverige lygter blinkede til musikkens rytme. Lyden indrammede publikum i et sandt musikparadis og den muntre snak forvandlede sig langsomt til fællessang, efterhånden som bandet fik publikum med.

Søren Huss udtrykte sig særdeles gribende med armene. Det fik han til gengæld også brug for, da hans ellers specielle klang i stemmen desværre blev overdøvet af musikken af og til. Det var en skam, for når den er tydeligt at høre, lyder deres musik smukkest.

Der er dog ingen tvivl om, at Saybia har noget inspirerende musik at byde på. Det er omkring 14 år siden, de første gang optrådte i Odense, men deres musik er stadig populær – nationalt som internationalt. Et lille dannebrog var at se på forsangerens bælte. Vi kan være rolige herhjemme, hvis han bærer det på touren, for vi kan sagtens tillade os at være stolte af det her band.

I Odense fik Saybia i hvert fald en god start, og nu er de klar til at vise resten af Danmark og Europa, hvad de kan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s