Review of the concert in Posten, November 23rd

Europe has something to look forward to

The raw cold and the damp rain had got the grip on Odense this Friday night. But for an eager crowd in the centrums big venue Posten, there were soon warm on the way. Danish rocks uncrowned melancholic kings from Saybia started their first stage in a short European tour this night, and delivered a warming concert with great spirit for the many guests.

Still freezing and damp from the Danish King Winter, the band opened the concert in blue glow and with roaring waves as waiting music. Right after Søren Huus went on stage and the first tones had spread them selves in the room, the warm poured over the audience, and all quickly forgot the dreary weather waiting outside.

And as the lead singer sang in “In Spite Of” from the bands 1st album “The Second you sleep, ”It aint all bad”, so it wasn’t inside Postens warm walls this night.

Saybia, who for the first time stood on the stage in the former Rytmeposten 14 years ago, seemed extremely fit and happy to be back ”home”. The whole band was eager to play, and came over the stage in an intimate and fantastic concert. The band mixed between songs from the new album “Eyes on the Highway”, and their first 2 successful releases. The audience followed the band all the way through the concert in both beautiful ballads as well as the more powerful rock arrangements, which the band also master.

One of the musical highlights of the night was a song from the new album with the title ”Goodspeed Into The Future”. A song introduced by the band as their weirdest song ever made. It actually worked really well live with a changing pace and noisy sound image.

As a little gimmick, Søren Huus asked the audience to wave to the camera under the extra acts, where a very fit and well playing keyboard player Jess Jensen immortalized the audience in a kind of picture relay, which should be showed at the concert in Copenhagen Saturday night. The idea is that the audience sends a picture greeting onwards to the next guest, on the screen behind the band under the whole tour.

After a couple of quiet acoustic songs, the band ended with the big hitter “I Surrender” from the 2nd album “These Are The Days”. This night it was US who surrendered. And it was an unconditional surrender to a Danish band, who still manages to play the cold Danish winter weather out of any venue.

Rating

Author

JVB Concerts

Original Danish version
Europa kan glæde sig

Den rå kulde og den klamme regn havde Odense i sit tag fredag aften. Men for en forventningsfyldt flok på centrums store spillested Posten var der snart varme på vej. Dansk rocks ukronede melankoli-konger fra Saybia begav sig denne aften ud på første etape i en kort europæisk turné og leverede en varmende og stemningsmættet koncert til de mange fremmødte.

Stadig småfrysende og klamme fra den danske Kong Vinter åbnede det pladeaktuelle band koncerten i blåt skær og med brusende bølger som ventemusik. Umiddelbart efter Søren Huss gik på, og de første toner havde spredt sig i lokalet, skyllede varmen indover publikum, og man glemte hurtigt det triste vejr, der ventede udenfor.

Og som forsangeren sang i “In Spite Of” fra bandets første album “The Second you sleep, ”It aint all bad”, og dét var det bestemt ikke indenfor Postens varme vægge denne aften.

Saybia, der første gang stod på det daværende Rytmepostens scene for 14 år siden, virkede særdeles veloplagte og glade for at være tilbage på fynsk jord. Hele bandet emmede af spillelyst, og de kom i den grad ud over scenekanten i en meget stemningsmættet og intim koncert. Bandet mixede på fornuftig vis mellem sange fra det nye album “Eyes on the Highway”, og deres to første succesfulde udgivelser. Publikum var med bandet hele vejen igennem koncerten i såvel de smukke ballader og de mere himmelbrusende rock arrangementer, som bandet også mestrer.

Et af aftenens musikalske højdepunkter var en sang fra det nye album med titlen “Godspeed Into The Future”. Et nummer som bandet selv indtroducerede som det særeste, de nogensinde har lavet sammen. Men ikke desto mindre fungerede det rigtig godt live med det vekslende tempo og lidt støjende lydbillede.

Som en lille turné-gimmick bad Søren Huss publikum vinke til kameraet under ekstranumrene, hvor den i øvrigt meget veloplagte og velspillende keyboardspiller Jess Jensen forevigede masserne i en slags billedstafet, der skulle vises til koncerten i København lørdag aften. Idéen er, at publikum til koncerterne sender en billedhilsen videre til de kommende koncertgængere, på storskærmen bag bandet under hele turnéen.
Efter et par stille akustiske ekstranumre takkede bandet af med storhittet “I Surrender” fra det andet album These Are The Days. Denne aften var der dog mere tale om, at VI overgav os. Og det var en ubetinget overgivelse til et dansk band, der stadig formår at spille det kolde danske vintervejr ud af enhver koncertsal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s