Review of concert in Paradiso, December 4th

The Danish Saybia might be coming with music for only five years, in Holland they’re loved a lot! Three times in the Melkweg, twice on Pinkpop, Lowlands and Oosterpoort and one time 013 (correction by me, Mireille: 3 times Lowlands, 3 times Oosterpoort and 3 times 013) and almost every time sold out. And to the incredible tour history we can also add Paradiso 2 times and the 3rd time will take place tonight. Grand Avenue can warm up the audience/

A support act for tonight will be difficult, A Balladeer was the support act in 2004. Tonight they played save and the opening support act will be a guaranteed success. These four Danes are like Saybia also from Dk, they have 3 albums, are with EMI and watched closely to a band as Coldplay and Radiohead. For a lot of people it’s the first time they saw GA and the band will leave a positive impression behind. A very fertile performance for this band!

After a short build up of the stage Saybia enters the stage, which is enriched with a huge projection screen and several lamps on stage. The gents are on tour because of their new album EOTH, but soon it appears that it’s mainly a best-off show in our capitol. This is good news for the fans who are only there this night at this sold out show because of the first album. The 3 albums are totally different and some are saying that the last 2 albums couldn’t compete with the first one. Luckily enough the old and new, the nice ballads and the up-tempo poppy rocksongs are played randomly. SH knows as no one else to bring his emotion in his voice and plays acoustic as well as electric guitar.

The obliged talk of the band follows very quickly between the songs and the band sees this performance as a real homegame. “You don’t believe this and think that we say this everywhere; but we really love Holland. We couldn’t believe that this concert was sold out within 2 hours! We believe we’ll come back ever and ever again to Holland, this until we can’t do that anymore. “After the speach an enormous applause follows and a lot of cheer which goes on for a several minutes. Then the band leaves the stage and will come back with an encore.

Big hits are saved for the end and the band ends with the topsongs. Of course “I surrender”, which was their biggest success in Holland. The encore goes on and on and nobody who minds in the crowd. Though it seems that the small venue up in the building was less enthusiastic of the never-ending encore. The Brittish band Gallows would play there. This band produces very loud music and they’ve been told that they had to wait until the Saybiashow was over.

The gents were waiting patiently until the last note, but their comments were coming pretty fast: “Nice that it’s been sold out, but we’ve never heard of them. I don’t hope that you feel asleep with their music.”

Rating

Author

Marcel Kamphuis (Podium Info)

Original Dutch version

Het Deense Saybia mag dan pas vijf jaar muziek uitbrengen, in Nederland zijn ze zeer geliefd! Drie keer de Melkweg, twee keer Pinkpop, Lowlands en Oosterpoort en één keer 013 deden ze reeds aan –en bijna allemaal uitverkocht. Aan de indrukwekende tourhistorie kunnen we ook twee keer Paradiso toevoegen, waarvan de derde show vanavond alweer plaats gaat vinden. Voordat de groep mag beginnen is het aan Grand Avenue om het publiek op te warmen.

Een supportact is in het geval van vanavond erg moeilijk, een rol die eerder werd vervuld door het Amsterdamse A Balladeer. Vanavond is er dan ook op safe gespeeld en bied de openeer gegarandeerd succes. Net als de bij hoofdact; komt dit viertal uit Denemarken, hebben ze drie albums uit, zitten ze bij EMI Music en hebben ze goed gekeken naar een Coldplay en Radiohead. Voor veel mensen in het publiek is het voor het eerst dat ze kennis maken met het viertal en zullen ze een positieve indruk achterlaten. Een zeer vruchtbaar optreden voor band!

Na een korte ombouwtijd is het aan Saybia om hun zaal te betreden, deze mooi aangekleed met een groot projectiedoek en verschillende staanlampen op het podium. De heren zijn op tour wegen hun nieuwe album ‘Eyes On The Highway’, maar al snel blijkt het vooral een best-off show te worden in onze hoofdstad. Dit is goed nieuws voor de fans die wegens één album naar dit uitverkochte optreden zijn gekomen. De drie albums die de band uitbracht zijn namelijk erg verschillend en volgens velen hebben de laatste twee nooit het succes van ‘The Second You Sleep’ kunnen evenaren. Gelukkig worden de oude en nieuwe, de mooie ballades en up-tempo poppy rockliedjes netjes afgewisseld. Zanger/Gitarist Søren Huss weet als geen ander emotie in zijn stem te leggen en serveert de nummers akoestisch, maar ook regelmatig elektrisch.

Het verplichte praatje van de band volgt al snel tussen de nummers en ook het vijftal blijkt het te zien als een echte thuiswedstrijd. ‘Jullie geloven dit vast niet en denken dat we dit overal zeggen; maar wij houden echt van Nederland. We konden het niet geloven dat dit concert al in twee uur was uitverkocht! We beloven jullie dat we blijven terug komen naar Nederland, dit totdat we het niet meer kunnen.’ Na de toespraak van Søren volgt een groot applaus en veel gejuich wat een aantal minuten doorgaat. Niet veel laten verlaat de band het podium, met als logisch gevolg een toegift.

Grote hits die nog niet gespeeld waren worden voor het einde bewaard en de band eindigt met al hun grote klappers. Onder deze natuurlijk ‘I Surrender’, wat hun grootste hit is geweest in Nederland. De toegift gaat maar door en door en er is niemand in de zaal die het erg zal vinden. Toch blijken de mensen in de bovenzaal minder blij te zijn met het uitlopen van de Saybia-set. De Engelse punkband Gallows staat hier namelijk gepland. Aangezien dit vijftal hardere muziek fabriceert dan in de benedenzaal is er afgesproken dat ze op elkaar moeten wachten.

De heren wachten inderdaad netjes tot de laatste noot, maar opmerkingen volgen uiteraard snel; ‘erg leuk dat ze hebben uitverkocht, maar ik had nog nooit van ze gehoord. Hoop niet dat jullie allemaal in slaap zijn gevallen door ze.’ Wie Gallows een paar weken geleden in Tilburg zag weet dat zanger Frank Carter niet op zijn mond is gevallen. Ook vandaag is hij de opvallendste persoon op het podium en gaat van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit met als hoogtepunt (letterlijk) een nummer vanaf de helft van zaal, waar hij op de vensterbank gaat staan.

De extreme band heeft slechts één album uit (Orchestra of Wolves) en kan ons maar twaalf nummer bieden. Zelf dit halen de jongens echter niet, ze hebben namelijk een erg strak schema; over een paar uurtjes moeten ze alweer een pond halen in Frankrijk. Via hun MySpace bieden ze achteraf hun excuses aan voor hun korte set. Wat gewaard wordt, 15 euro voor 25 minuten is namelijk best veel voor een beginnende band.

Of je op de vooravond van Sinterklaas nu voor Gallow, Saybia of zelfs Grand Avenue kwam. Elke band deed hun beste en hebben oude fans kunnen overtuigen en wellicht nieuwe fans kunnen trekken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s