Review of the concert at Cirkuspladsen, May 31st

Saybias solid new start

Saybias first Danish concert in over 6 months was a uneven experience, which never the less looks promising
Saturday evenings Saybias concert, were the Nyborg-guys first Danish concert in over 6 months. And the first since the tragic accident in December, where the lead singer Søren Huss’ girlfriend were killed.

The band has cancelled several concerts since the accident, so Saturday evening were the first time in a long time, where the band met a Danish live audience.

Once in a while it could be heard. Saybia seemed a bit rusty sometimes, the vocal work was in places rickety, Huss, who never has been a big sprechtstallmeister, didn’t have the sparkle in the communication with the audiences all the time. But it seemed that Huss and Co. Shock the nervousness away as the concert progressed and regained focus and concentration.

The premiere concert was filled with songs from last year’s ”Eyes On the Highway”-album, accompanied with some older songs.

The title song from ”Eyes On the Highway” came in a dirty, compact and challenging edition, ” Joy” came in a sunset edition complete with a guitar solo and i-shall-give-you-white-lightshow, ”In Spite Of…” from the band’s debut album were played with a poetry and seldom touch.

Saybias whining rock were from time to time presented with so obvious and hard pressure under rock that the critics should stop. But then, the moment afterwards, it didn’t succeed at all to get ”Angel” airborne and bubble, as it can.

Generally Saybia stumbled, dressed in heavy symbolic black and with a nicely Huss in black satinskjorte, through the concert. From time to time it showed that the group wanted some with the songs – evolve them, encourage the audience to hear them in a new way. Other times it seemed like the vocal work barely was rehearsed to the occasion.

It was over after the 10 songs in the set, and the two required extra songs. It wasn’t Saybias best concert, but it was a solid music craft. A concert, that after all showed great beats and looks promising for this summer’s concerts, then Saybias concert shape is back again.

And after all it was great to see Saybia back on the stage. Together with the people from Nyborg and some hundred tired runners.

Setlist
”On Her Behalf”
”Gypsy”
”Romeo”.
”Pretender”
”In Spite Of”
”Fools Corner”
“Angel”
“Joy”
“Eyes On the Highway”
Extras:
“The Second You Sleep”
“The Day After Tomorrow”

Rating

4 out of 6

Author

Peter Hagmund (Fyens Stiftstidende)

Original Danish version
Saybias solide nye start

Saybias første koncert på dansk jord i over et halvt år blev en ujævn affære, der trods alt lover godt.
Anmeldelse

Saybias koncert lørdag aften blev Nyborg-gruppens første på dansk jord i mere end et halvt år. Og den første siden en tragisk trafikulykke i december, hvor forsanger Søren Huss’ kæreste blev dræbt.

Siden dødsfaldet har bandet aflyst en hel stribe koncerter, så lørdag aften var første gang i lang tid, at bandet mødte et dansk livepublikum.

Det kunne høres med mellemrum. Saybia virkede til tider rustne, vokalarbejdet var pletvist vakkelvornt, Huss, der aldrig har været nogen stor sprechtstallmeister, manglede til tider gnisten i kommunikationen med publikum. Men det virkede, som om Huss og Co. smed nervøsiteten, efterhånden som koncerten skred frem og genfandt fokus og koncentration.

Premierekoncerten rummede primært numre fra sidste års ”Eyes On the Highway”-cd, spædet med enkelte ældre sange.

Titelnummeret fra ”Eyes On the Highway” kom i en beskidt, kompakt og udfordrende udgave, ”Joy” kom i en solnedgangsudgave komplet med kinddansguitarsoli og jeg-skal-gi’-dig-hvidt-lysshow-skal-jeg, ”In Spite Of…” fra bandets debut-cd blev sunget med poesi og sjælden indlevelse.

Til tider blev Saybias klynkerock præsenteret med så tydeligt og syret tryk under rock, at kritikken burde stoppe. Men så, øjeblikket efter, lykkedes det slet ikke at få ”Angel” til at lette og sprudle, som den kan.

Gennemgående vaklede Saybia, klædt symbolsktungt helt i sort og med en velfriseret Huss i sort satinskjorte, undervejs i koncerten. Der var til tider klare takter til, at gruppen ville noget med nogle af sangene – ville udvikle dem, anspore publikum til at lytte til dem på ny. Til andre tider var det, som om vokalarbejdet knapt var indøvet til lejligheden.

Efter 10 sange i sættet og de to obligatoriske ekstranumre var det slut. Det var ikke Saybias bedste koncert, men det var solidt musikhåndværk. En koncert, der tros alt viste gode takter og som lover godt for sommerens koncerter, når Saybias koncertform genindfinder sig.

Og under alle omstændigheder var det rart at se Saybia tilbage på scenen. Sammen med nyborgenserne og nogle hundrede trætte løbere.

OM KONCERTEN
Cirkuspladsen, Nyborg, lørdag aften: Saybia. Koncert i forbindelse med Broløbet 2008.
Saybia kan også høres ved flere koncerter i Danmark i løbet af sommeren. Bl.a. 6. juni i Harboøre og ved Skanderborg Festival til august

Faktaboks:
Det spillede de
”On Her Behalf”
”Gypsy”
”Romeo”.
”Pretender”
”In Spite Of”
”Fools Corner”
“Angel”
“Joy”
“Eyes On the Highway”
Ekstra numre:
“The Second You Sleep”
“The Day After Tomorrow”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s