Last chance to see SAYBIA on Funen

Saybia really has something to offer, so give them a chance at the Danish music market. This was what Fyens Stiftstidende’s rock reviewer wrote after having attended a concert with the band from Nyborg at the venue, which in the spring of 2000 was called Rytmeposten.

And Saybia got their chance. The band signed a contract with record company EMI the following year, and was one of the bands that P3 really took to its heart. That meant that the boys from Nyborg in record time got a huge audience for their grandiose and melancholy pop, which later appeared on the debut album “The Second You Sleep”.

I remember a marvellous concert with Saybia at Open Air in Horsens in 2002, where the band played cover tracks along the way to get the time to go. And even ended with playing of the title song a second time as encore. They had simply no more songs in baggage. Yet I thought that this band, despite their bit too much whining, had something special to offer. Not least because of lead singer Søren Huss, who with his fantastic vocal must be attributed to the main part of success, although the other members of course have borne their share of firewood for the great flaming pop-fire.

Since then, the repertoire has grown steadily, although there has only been released two more albums: “These Are The Days” (2004) and “Eyes on the Highway” (2007).

The band has gained great success outside Denmark’s borders, and especially in Germany, Belgium and most of all Holland, where they have been heavily exposed. Saybia is without comparison the band from Funen, who sold the most albums and the debut album alone sold an impressive 76,000 copies in just two months. A task, the newly selected “Årets Kulturnavn”, The Kissaway Trail, will have hard to beat.

Fyens Stiftstidende has since 2001 been brought more than 300 notes, articles and interviews with the band. Unfortunately, the band did not wish to give an interview with the newspaper for personal reasons, which of course would love to have the explanation of why the band on break right now and not least, if it continues forever, as some media have predicted.

Saybia began their first Tour of Denmark magazine in 2002, and thus ending the ring Saturday night when it may be the last time that Saybia acting on the home island. That alone should get fans and music lovers to redeem the ticket.

Magasinet, Saturday noon. 20.00: Saybia

Author

Fynes Stiftstidende

Original Danish version

Saybia har virkelig noget at byde på, så giv dem nu en chance på det danske plademarked. Sådan skrev Fyens Stiftstidendes rockanmelder efter at have overværet en koncert med Nyborgbandet på det spillested, der i foråret 2000 hed Rytmeposten.

Og Saybia fik dets chance. Bandet skrev året efter kontrakt med pladeselskabet EMI og blev et af de bands, som P3 virkelig tog til sig. Hvilket betød, at Nyborg-drengene på rekordtid fik et kæmpepublikum til deres storladne og melankolske pop, der senere udkom på debutalbummet “The Second You Sleep”.

Selv husker jeg en fantastisk koncert med Saybia til Open Air i Horsens i 2002, hvor bandet spillede covernumre undervejs for at få tiden til at gå. Og endda sluttede af med at spille titelsangen anden gang som ekstranummer. De havde ganske enkelt ikke flere sange i bagagen. Alligevel tænkte jeg, at det her band til trods for deres vel megen klynkeri havde noget helt specielt at byde på. Ikke mindst i kraft af forsanger Søren Huss, der med sin formidable vokal må tilskrives hovedparten af succesen, selv om de øvrige medlemmer naturligvis har båret deres del af brænde til det storflammende popbål.

Siden da er repertoiret vokset støt, selv om det kun er blevet til yderligere to plader: “These Are The Days” (2004) og “Eyes on the Highway” (2007).

Bandet har høstet stor succes uden for Danmarks grænser og især i Tyskland, Belgien og ikke mindst Holland har de været kraftigt eksponerede. Saybia er uden sammenligning det fynske band, der har solgt flest plader og alene debutalbummet solgte imponerende 76.000 eksemplarer på blot to måneder. En bedrift, det nykårede Årets Kulturnavn, The Kissaway Trail, får mere end svært ved at slå.

Alene i Fyens Stiftstidende har der siden 2001 været bragt mere end 300 noter, artikler og interviews med bandet. Desværre har bandet af personlige årsager ikke ønsket at give interview med avisen, der i sagens natur meget gerne ville have forklaringen på, hvorfor bandet holder pause netop nu og ikke mindst, om den fortsætter for altid, hvilket flere medier har spået.

Saybia indledte deres første Danmarksturné på Magasinet i 2002, og på den måde slutter ringen lørdag aften, hvor det kan blive sidste gang, at Saybia optræder på fødeøen. Det alene burde få fans og musikelskere til at indløse billet.

Magasinet, lørdag kl. 20.00: Saybia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s