Review of the concert in de Waerdse Tempel, October 31st

Annoying, but the admiration lasts

The Waerdse Tempel, the popstage of Heerhugowaard, was the decoration of the Danish popband Saybia at Friday October 31st. A concert that recalled mixed feeling afterwards, was it admiration or annoyance? The facts: the lightshow was amateurish and didn’t add anything to the concert. The sound was just a 5 and the automatic pilot, and the enthusiasm of Søren Huss didn’t seem real.

The song Untitled on the contrary supplies a lot of goose bumps. The song The Second You Sleep touches your soul as deep as it can. The biggest annoyance was some of the audiences, whom decided to negotiate a drinking round or exchange their grocery list for the next day by these two highlights. Go to the pub to chitchat like a chicken!

What is clear that night, is that the music of Saybia saves the night and they can go to their hotel with a 7 in the pocket. No 8 or 9 for the concert, although the studiorecords would suggest that. For instance concert opener A Way Out, of the most recent album EOTH, is a tear catcher in the living room, especially when the alcohol is floating. However, it’s drowning this night because of the extreme bad sound. The balcony wasn’t involved this afternoon by the soundcheck, otherwise it isn’t understandable that the bass guitar and the bass drum, the powerful melancholia of this openings song completely are overpowering. So much, that even the power of Saybia, the voice of singer Huss, is disappearing because of the bombastic echoes, which especially gave your stomach a hard feeling.

This sound error unfortunately spoils the other highlights of the carrier of the band, the overwhelming In Spite Of, which follows the second song of the concert, A Walk In The Park, a country like failure in the repertoire of the band from Nyborg. Every band has the right to make a shameful song.

Desperately to find a new spot into the venue of the Tempel after three songs, trying to explore if the light and sound were bad all over this place. Just on time… The Second You Sleep, same title as their first complete cd. The song is theatre technical good to hear. From this spot the Danes are treating the audience with the full version of the almost 17 minutes of Untitled. This was, remotely, the highlight of the night.

Guitarplayer Sebastian Sandstrøm is hitting the strings and keyboardplayer Jess Jensen seeks and finds contact with the audience. Saybia is at their best. The melody lines of a higher power, musical dedication. This is the band that caught the heart of a large group of Dutchies, when the radiohit The Day After Tomorrow came out. It’s not a coincidence that the audiences is clapping their hands off when they are playing this song live. Everybody is singing loud and clear along with this song. For great and growing pleasure of the band. Even the almost invisible bassplayer Jeppe Knudsen (‘where did he come from on stage?”) shows up on the front of the stage. The ice is broken. A little late, but still.

With self-confidence Saybia is almost at the finish. Drumplayer Palle Sørensen is obviously present during Eyes On The Highway. Although several people into the audience are discussing the financial crisis, the band is coming with 4 extra songs. Not all the four with that much success, but yet the audience’s attention was aimed at the stage. Now the Grand Finale? No. Bad light and sound. Okay, loud, disturbing audience, that’s possible, clumsy enthusiasm of Huss, whatever, but leaving without playing Fools Corner? It felt like a slap in the face. Hope is fading when the lights are going on. Oh well, the euphoria lacks, but the admiration stays. A little less annoyance would be better that night.

Rating

Author

Hans van der Maas (VPRO 3VOOR12)

Original Dutch version

De Waerdse Tempel, het poppodium in Heerhugowaard, fungeerde vrijdag 31 oktober als decor van een concert van de Deense popband Saybia. Een concert dat na afloop gemengde gevoelens opriep waarbij bewondering en ergernis elkaar bevochten om voorrang. Want ga maar na: de lichtshow deed vooral amateuristisch aan en voegde niets toe aan het concert, het geluid behaalde een krappe 5 en het automatische pilootenthousiasme van zanger/gitarist Søren Huss deed af en toe ongeloofwaardig aan.

Daarentegen leverde het nummer Untitled een overdosis kippenvel op – ook op de ziel- en penetreerde kraker The Second You Sleep het hart tot zo ver het kon. Grootste ergernis vormde een deel van het publiek dat zelfs bij genoemde hoogtepunten besloot een drankrondje te overleggen of besloot de boodschappen van de volgende dag uit te wisselen. Ga in het café staan kakelen!

Duidelijk is dat de muziek van Saybia de avond overeind houdt en de bandleden het hotel in kunnen met een dikke 7 in de achterzak. Geen 8 of 9 voor dit concert, hoewel de studioplaten daar alle aanleiding toe geven. Concertopener A Way Out bijvoorbeeld, van het meest recente album Eyes On The Highway uit 2007, trekt tranen in de woonkamer, vooral als de drank rijkelijk vloeit, maar verdrinkt deze avond in een erbarmelijk slecht geluid. Het balkon van de Waerdse Tempel blijkt ’s middags niet meegenomen in de soundcheck, anders is het onbegrijpelijk dat de basgitaar en basdrum de krachtige melancholie van dit openingsnummer volledig overstemmen. Zelfs zodanig dat het handelsmerk van Saybia, de stem van zanger Huss, wordt ondergesneeuwd door bombastisch gedreun waarvan vooral je maag een optater krijgt.

Die geluidsblunder vergalt helaas ook het andere hoogtepunt uit de carrière van de band, het van de debuut-cd The Second You Sleep afkomstige en overrompelende In Spite Of, dat volgt na het tweede nummer van het concert, A Walk In The Park; een countryachtige misstap in het repertoire van de band uit Nyborg. Iedere band heeft recht op een schaamtevol liedje.

Na drie songs welhaast ten einde raad een nieuwe plek zoeken in de zaal van de Tempel om te ontdekken of licht en geluid overal van belabberd niveau zijn. Net op tijd. The Second You Sleep, het gelijknamige nummer van de eerste volwaardige cd, blijkt theatertechnisch gezien redelijk te pruimen. Vanaf deze plek trakteren de Denen bovendien op de volledige versie van het bijna 17 minuten durende Untitled en werken zodoende, blijkt achteraf, keihard aan het hoogtepunt van de avond.

Gitarist Sebastian Sandstrøm slaat zijn handen stuk en toetsenist Jess Jensen zoekt en vindt contact met het publiek. Saybia op z’n best. Melodielijnen van hogere macht, muzikale toewijding tot in het kwadraat. Daar staat de band die een grote groep Nederlanders in het hart sloot ten tijde van de radiohit The Day After Tomorrow. Niet toevallig klapt het publiek de handen stuk bij de concertweergave van dit nummer en zingt luidkeels en letterlijk mee. Tot groot en groeiend genoegen van de bandleden. Zelfs de tot dan toe onzichtbare bassist Jeppe Langebek Knudsen (“waar komt die nou vandaan?”) toont zich onverwacht op de voorgrond aan het publiek. Het ijs is gebroken. Beetje laat, maar toch.

Vol zelfvertrouwen zet Saybia de eindsprint in. Drummer Palle Sørensen leeft zich aandoenlijk uit op Eyes on the highway. Hoewel op diverse plekken groepjes publiek de kredietcrisis aan een stevig gesprek onderwerpen, tovert de band maar liefst vier toegiften uit de hoge hoed. Niet alle vier even geslaagd, maar toch blijft het publiek gericht op het podium. Op naar de Grote Finale. Maar nee hoor. Slecht licht en geluid, oké, rumoerig publiek tot daar aan toe, stuntelig enthousiasme van Huss, het zal wel, maar vertrekken zonder Fool’s Corner voelt als een slag in het gezicht? De hoop vervliegt als de zaallichten aangaan. Tja, de verwachte euforie ontbreekt, de bewondering blijft en iets minder ergernis had wel gemogen.

Gezien: Saybia
Waerdse Tempel, Heerhugowaard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s