Review of the concert in Effenaar, October 30th 2011 (in Dutch)

Saybia is terug en stelt teleur

In de balans haters/fans van Saybia behoor ik ontegenzeggelijk tot de tweede categorie. Ondanks de stilte van de afgelopen jaren verdwijnt er met regelmaat een cd in de speler. En dat zal ook zo blijven, maar live zet de Deense band in de Effenaar in Eindhoven mijn loyaliteit op het spel.

Photo: Marcel Poelstra

‘Uitverkocht’ staat er met trots op de affiche van Saybia in de Effenaar. De hondstrouwe fans sluiten de popmeesters van de melancholie na een aantal jaren gewoon weer in het hart. Met een nieuwe cd op komst (wordt nog aan gewerkt) en het enthousiasme in verschillende media, kijken de diehard fans reikhalzend uit naar het concert. Ik zeker ook. Het voorprogramma van Ming’s Pretty Heroes vormt een prima opmaat; de zin in een warmbloedig Saybia-concert groeit met de minuut. Om kwart over negen verschijnen de heren op het podium en zetten 7 Demons in, de opener van het album The Second You Sleep.

Photo: Marcel Poelstra

Maar wat ik in 2006 eerder zag in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard: Saybia begint zeer zwak. Toen trok het echter snel bij. Nu kraakt en piept het geluid, zoeken de instrumenten tevergeefs naar hun vorm en zit zanger Søren Huss met z’n stem zo ver naast zuiverheid, dat het pijn doet aan mijn oren. Wat is er gebeurd met die smetteloze stem, die stem met de indringende hoge uithalen? Misschien is hij verkouden, maar dat zou ik van tevoren melden. Het eerste nummer blijkt geen incident. Ook de rest van het concert haperen de vocalen van Huss en halen daarmee de angel uit mijn euforie. Van onwil is geen sprake, want hij doet zichtbaar zijn best om zijn stem optimaal te benutten. Zoals hij altijd doet. Maar vanavond haalt hij, op een enkele keer na, de hoge noten niet.

Photo: Marcel Poelstra

Na het haperende begin, dat met The Day After Tomorrow nog even voortduurt, komen de andere bandleden langzaam gelukkig wel tot hun gebruikelijke niveau. A Way Out van de laatste cd Eyes On The Highway dringt muzikaal gezien snoeihard de ziel in en dat resulteert in een eerste herkenbare vlaag van sterk welbehagen. Het blijkt de start van een ‘best of’ avond met veel bekende nummers die met gejuich worden ontvangen en in de meeste gevallen luidkeels worden meegezongen. De stemproblemen van Huss komen weer nadrukkelijk aan het licht in klassieker In Spite Of, een van de steunpilaren in het repertoire van Saybia. In de ogen van Huss schuilt enige wanhoop en verontschuldiging, maar het publiek laat zich nauwelijks afleiden.

Photo: Marcel Poelstra

Ondanks het feest der herkenning bij het oudere materiaal, laat Saybia drie nieuwe nummers horen, van welke vooral Dust In Motion de verwachtingen van een nieuwe cd aanwakkert. Natuurlijk schreeuwt iedereen de keel schor bij The Second You Sleep en, later in het toegift, bij I Surrender. Tot slot gaat het dak eraf bij het springerige Brilliant Sky en lijkt het even een concertavond van Saybia als alle andere. Maar het kan helaas mijn teleurstelling niet verbloemen. Ik smeek: laat de stemproblemen van Huss van tijdelijke aard zijn. Want de rol hiervan in het totaalgeluid van de band valt niet te onderschatten. Het imago. De angel. Het anker. De cd’s blijven in mijn speler, zeker weten, maar live heeft Saybia na vanavond veel goed te maken.

Author

Door Hans van der Maas (Music magazine OOR)

Photo

Marcel Poelstra

 

 

One response to “Review of the concert in Effenaar, October 30th 2011 (in Dutch)

  1. In Tivoli gisteravond is dit dubbel en dwars goedgemaakt, een geweldig concert met top geluid en stem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s