Review of the concert in Effenaar, October 30th 2011 (in Dutch)

Ongeveer 10 jaar geleden maakte Nederland kennis met een nieuwe band uit Denemarken. Saybia scoorde in die periode een aantal hits en van de band verschenen een paar albums. Ook sloeg de band Nederland niet over tijdens hun tournee en wisten vele fans voor zich te winnen. Echter besloot in de band in 2008 om er tijdelijk mee op te houden en zo brak er een grote stilte aan. In 2010 herpakte de band zich en nieuwe optredens werden geboekt. Hoe klinkt de band na hun pauze, zijn er al nieuwe nummers en komen er nog steeds zoveel bezoekers op hun concerten af? Al deze antwoorden zullen worden beantwoord, want de heren slaan de Effenaar tijdens hun tour niet over….

Alvorens de antwoorden op de vragen volgen is het aan Ming’s Pretty Heroes om het voorprogramma te verzorgen. De Rotterdammers brachten in september hun debuutplaat uit en vanavond komen er dan ook een groot aantal nummers van dit album voorbij. De band valt in de categorie singer/songwriter en deze stijl pakt in een uitverkochte Effenaar niet altijd even goed uit. Er wordt nog veel gepraat als plots de band begint. Gelukkig zijn de bezoekers wel bereid om te luisteren naar wat de band te bieden heeft. Hoewel er 2 gitaren, een drumstel en een keyboard staan opgesteld houdt de band hun sound vrij minimaal. Het keyboard is het belangrijkste element en de rest van de instrumenten dient voor de aanvulling. Zangeres Ai Ming Oei is een aparte verschijning op het podium. De felrode haardos valt meteen op. Het draait echter wel om het optreden en helaas is dit vrij middelmatig. De nummers willen helaas live nogal veel op elkaar lijken en ook qua podiumpresentatie zit er weinig afwisseling in. Qua enthousiasme is er absoluut niets aan te merken. Ze vertellen trots over de release van hun album en dat ze blij ze om te mogen openen voor Saybia. Eerder speelde de band al eens met een aantal strijkerkwartet en in deze samenstelling komt de band veel meer tot hun recht. Ook is het in deze rustige setting veel gemakkelijker naar de teksten te luisteren dan in deze volle Effenaar.

Onder luid geluid betreedt de band uit Denemarken dan ook het podium. Het is even geleden dat Saybia voet zette in de Effenaar, maar het aantal fans is er niet minder op geworden. Een volle zaal hoort hoe de band aftrapt met `7 Demons` en vanaf dat moment is het vrij duidelijk. De band klinkt als vanouds en het lijkt erop alsof de tijd even heeft stilgestaan. Natuurlijk kennen we Saybia van de grote hits en hiermee wordt al vrij snel een begin gemaakt. De band hoeft enkel de eerste tonen van `The Day After Tomorrow` in te zetten en het publiek zingt al mee. Dit geldt ook voor `In Spite Of` wat er vrij snel na volgt. Naast de bekende nummers heeft Saybia in het verleden nog veel meer nummers gemaakt en ook deze zijn in de setlist verwerkt. Hoewel het allemaal een aantal jaren geleden is klinkt de band net zoals toen en hebben ze weinig aan kwaliteiten ingeleverd.

Hoewel de band een stilte heeft ingelast hebben ze toch niet helemaal stilgezeten. Ze geven aan dat ze nog niet echt bezig zijn met een nieuw album, maar wel al een aantal nieuwe nummers hebben geschreven. Hiervan krijgt het publiek vandaag al wat te horen. `Dust In Motion` en `Cut The Slack` zijn hiervan wat voorbeelden en deze passen prima bij het oudere materiaal. Het publiek kan het ook allemaal wel waarderen en luistert maar al te graag naar wat de Denen voorschotelen. Natuurlijk horen ze graag naast het nieuwe materiaal wat grote hits en eentje is voor het einde van de normale set bewaard. `The Second You Sleep` levert her en der wat kippenvel op en er gaan wat aanstekers in de lucht. Tijdens deze klassieker is wel hoorbaar dat de zanger wat ouder geworden is. De uithalen zijn minder lang en hij haalt maar net de hoge noten. Het publiek zit hier niet zo mee en na afloopt wordt er lang geklapt en gefloten.

Men wil meer en men krijgt meer. Als er nog een nieuw nummer de revue passeert vraagt de band aan de zaal wat ze willen horen. Hierop worden een aantal dingen uit de zaal geroepen. Een bezoeker wil graag `Gypsy` horen, maar de band zegt dat deze niet op de setlist staat. De band heeft dat dit nummer eerder in ´t Paard van Troje wel gespeeld, dus daar kan het niet aan liggen. Ze willen het simpelweg niet en houden zich strak aan de setlist. Jammer dat een band hier niet in mee wil. Ze mogen tenslotte blij zijn dat er zoveel mensen zijn komen kijken en hier mag best een tegemoetkoming voor volgen. Wel geven ze aan dat `I Surrender` wel op hun setlist staat en vervolgens komt deze hit voorbij. Prima uitgevoerd, maar enigszins rijst wel de vraag waarom je het publiek vraagt wat ze willen horen en je er vervolgens niets mee doet. Ze zullen het simpelweg nog even niet gewend zijn. Hun performance van vanavond toont eigenlijk continu dit beeld. Ze doen puur hun ding en het spontane moet er weer ingroeien. Voor de rest zet de band wel een goede show neer en na `Brilliant Sky` zit de show er voor de Effenaar op. Saybia. Hopelijk laten ze de Effenaar niet weer zoveel jaar wachten en kunnen we een nieuw album verwachten!

Rating

None

Author

Maurice Tonies

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s