Review of the concert in Tivoli, November 1st 2011 (in Dutch)

Saybia @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

Saybia staat bekend als een band met een trouwe schare fans. Ook na een pauze van een paar jaar, waarin persoonlijke tragedies verwerkt moesten worden, is Tivoli daarom helemaal uitverkocht. Al voordat de deuren open gaan staat er een rij tot op de Oudegracht zelf. De verwachtingen zijn dus duidelijk hooggespannen, maar niet geheel zonder reden. Zanger Søren Huss en consorten kwamen, zagen en overwonnen.

Photo: Daniël de Borger

Berichten over het minder goede, zelfs ‘saai’ genoemde optreden in de Effenaar ten spijt blijken de mannen vanavond in topvorm. Vanaf het begin wordt ook door de bandleden zelf tevreden de zaal in gekeken. Of het er iets mee te maken heeft dat Utrecht als de mooiste stad van Nederland bestempeld wordt blijft onduidelijk. De vriendelijke, oprechte uitstraling van de gezette zanger maakt echter dat ook opmerkingen als deze serieus genomen kunnen worden. Niet voor niets blijven mensen terugkomen, ook als ze vanuit andere delen van het land moeten komen.

Photo: Daniël de Borger

Als kritische kanttekening kan opgemerkt worden dat de stem van Huss inderdaad niet meer helemaal is wat deze vroeger wel was. Hoge uithalen kosten hoor- en zichtbaar meer moeite, en worden ook niet altijd even zuiver gehaald. Over het algemeen gaat dit echter nog steeds prima en misschien moet ook wel gewoon geaccepteerd worden dat dingen veranderen. Zoals in ‘Bend the Rules’ al gezongen wordt: ‘nothing ever stays the same’. Dit geldt voor Søren’s stem, maar ook voor zijn immer uitdijende postuur en meegroeiende baard. In zijn zwarte blouse en bijpassende lange jas moet hij het aardig warm hebben in de toch al niet koele zaal. Deren doet het hem niet.

Photo: Daniël de Borger

De tijd dat covers als ABBA’s ‘Money Money Money’ gespeeld moesten worden om de aandacht vast te houden ligt duidelijk al ver achter ons. Nederland ‘surrendered to [us] long ago’, stellen ze in de toegift, waarna ‘I Surrender’ ingezet wordt. En inderdaad, Nederland ligt aan Saybia’s voeten. Dit zorgt ervoor dat de goede mix van nieuw en oud materiaal kan rekenen op een enthousiaste reactie, maar ook dat er een diep respect voor de band uit de zaal spreekt. Op de meezing-momenten van hits als ‘The Second You Sleep’, ‘The Day After Tomorrow’ en ‘I Surrender’ voelt Tivoli dan ook even net zo zeer als gewijde grond als Paradiso, maar dan misschien nog wel mooier. Het Utrechtse publiek kan namelijk blijkbaar ook vrij aardig zingen, en hier is die serene, saamhorige stemming eigenlijk geheel onverwacht.

Photo: Daniël de Borger

Het nieuwe album? Dat is nog lang niet af, helaas. Het zal, afgaande op de nummers die vanavond te horen zijn, ook vast weer erg mooi worden. Ook met ouder materiaal is de band echter meer dan welkom om nog eens terug te komen. Zoveel als Søren geniet van de genietende meisjes op de eerste rij, geniet Tivoli van deze mannen. Tot snel!

Photo: Daniël de Borger

Photo: Daniël de Borger

Author

Natasja ter Voert

Photo

Daniël de Borger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s