Review of “Oppefra & Ned” by MetroXpress

MetroXpress gives Søren a great review of his new album

5 out of 6 globes for “Oppefra og Ned”

Read the review in Danish:

Søren Huss er et skarpt og lyrisk fyrtårn. Og så har han rykket sig ud af det mørke, han befandt sig i på solodebuten, ‘Troen & ingen’.

Af Anders Cold

Var dit seneste møde med den nyborgensiske sanger Søren Huss hans solodebut, den elegiske og selvterapeutiske ‘Troen & ingen’, vil dette andet album synes som en glædelig udvikling: et naturligt toneforløb fra mørkt mod lysere. Men hvis man i stedet tænker tilbage på Saybia, vil de lyriske tænder, han nu blotter, være et chok.

Hvem ville på baggrund af deres ufarlige, middle of the road-poprock have troet, at Huss ville rejse sig som et skarpt, dansksproget, lyrisk fyrtårn? Han både hudfletter nyliberalismen beskt på singleforløberen ‘Den der isme’ (endda katten om den varme grød-elegant uden at nævne bæstet ved eget navn), transformerer ellers ligegyldige newspeak-fyldord til stor poesi på åbneren, ‘Det er ganske enkelt’, og overbeviser efter sin egen tragedie om, at livet faktisk er værd at leve på skæringer som ‘De sorte tal’ og den hjerteknusende smukke lukker ‘Den smukkeste sommerdag’.

Photo: Lasse Bak Mejlvang

Photo: Lasse Bak Mejlvang

Jeg havde ikke troet det. Og som adelsmærket for en god sanger og sangskriver er netop lyrikken og Huss’ røst en ubrydelig rød ledetråd gennem en meget varieret helhed, der spænder fra de første numres tændte, opløftende uptempo-rock over den salmeagtige ‘Fru Mørke’ til ‘Ambassade’, der med sin kolossalt veldrejede melodi og bjergtagende strygerarrangementer klinger som en fordanskning af noget, der blev tilovers fra Becks ‘Sea Change’-album.

Selvfølgelig er der blandt de 10 numre sager, der ikke fænger helt så umiddelbart og effektivt som ovennævnte eksempler – især på albummets solnedgang – den slæbende, tungsindige ‘Koma’, den efterårs-vrantne ‘Adgang forbudt’ og ‘Øjeblikket’. Men ‘Oppefra & ned’ bliver heldigvis aldrig en ligegyldig lytteoplevelse. Langt fra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s