Review of the concert on October 20th 2012 by Tjeck Magazine

Last year it was “The Good Life” by Kashmir. This year its the 10 year Anniversary of SAYBIAs debut which is celebrated!

After being presented by Sara Bro and Nicholas Kawamura, from P3, Saybia enters the stage with a huge and long lasting applause from the audience. Søren Huss & Co. followed the order of the album, and started with the song 7 Demons. During the album’s title track, The Second You Sleep, the band creates an intimacy like in a small cafe, and within a split second, they change into a rock mood, as if you were at a festival. Few bands can create something that amazing!

Søren Huss, who in recent years has sung Danish poetry, has by no means forgotten how English pop / rock to be presented. Huss’ voice has aged a little, and have more character. Occasionally, he had to struggle to hit the high notes. The encore Brilliant Sky were difficult to master, and needed a little extra, and the rest of the band had trouble keeping pace and play flawlessly.

Huss had a good contact with the audience, and when the scene in the concert hall is surrounded by the audience, he switched i, so he was facing all. There was also room for a single anecdote, as the song Empty Stairs was presented with a story about the concert at Skanderborg Festival in 2003; The band was so drunk  that they got yelled at because they played miserably.

The band played 4 extra songs from their other albums, and the concert ended with the song I Surrender.

I had completely forgotten how good an album The Second You Sleep is, and the hour and a half, the concert lasted, seemed like five minutes, just like the last 10 years have gone by in a storm. Time passes fast when you have a good well!

I give 5 out of 6 stars.

Author:

Amir Amiran

Ratings:

5 out of 6

See the original Danish version

Sidste år blev The Good Life, Kashmir, hyldet. I år fejres 10 års jubilæet for Saybias debut!

Anmeldt af  Amir Amirian

Efter at blive præsenteret af Sara Bro og Nicholas Kawamura, fra P3, tiltræder Saybia scenen med et kæmpe og længevarende bifald fra publikum. Søren Huss & Co. fulgte rækkefølgen på albummet slavisk, og startede derfor med nummeret 7 Demons. Under albummets titelnummer, The Second You Sleep,skaber bandet en intimitet, som så man dem på en lille café med en caffé latte i hånden, og i løbet af et split sekund skifter de over i en rockstemning, som var man på festival. Få bands kan skabe noget så fantastisk!

Søren Huss, der de sidste år har sunget dansk poesi, har på ingen måde glemt hvordan engelsk pop/rock skal fremføres. Huss’ stemme er ældet lidt, og har fået mere karakter. Indimellem blev han nødt til at kæmpe for at ramme de høje toner. Under ekstra nummeret Brilliant Sky blev der kæmpet lidt ekstra, også resten af bandet havde problemer med at holde tempoet og spille fejlfrit.

Huss’ havde god kontakt med publikum, og da scenen i koncerthuset er omringet af publikum skiftede han indimellem plads, sådan han havde front mod alle. Der blev også plads til en enkelt anekdote, eftersom sangen Empty Stairs blev præsenteret med en historie om deres koncert på Skanderborg Festivalen i 2003. Bandet var så spritstive, at de fik skæld ud fordi de spillede elendigt.

Bandet gav til sidst 4 ekstra numre, fra deres andre albums, og koncerten blev afsluttet med nummeret I Surrender.

Jeg havde helt glemt hvor godt et album The Second You Sleep er, og den halvanden time, koncerten varede, føltes som fem minutter, lige som de sidste 10 år er gået forbi i en storm. Tiden passere hurtig når man har det godt!

Jeg giver 5 ud af 6 stjerner.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s