Review of the concert on January 8th 2013

review_70Dutch review of the concert in Paradiso, Amterdam with magical photos by Bert Treep.

SAYBIA BIJ JUBILEUM NIET VAN PODIUM WEG TE SLAAN

Saybia bestaat maar liefst twintig jaar en viert dit in – zoals de heren het zelf noemen – de church of rock die Paradiso heet. Succesalbum The Second You Sleep wordt hierbij zoals dat tegenwoordig gaat integraal gespeeld. Hoewel de band de afgelopen tijd in wat minder prominente zalen speelde, blijken ze niets aan populariteit ingeboet te hebben: Paradiso is zelfs twee avonden achtereen tot de nok toe gevuld voor de Denen.

 

Photo: Bert Treep

Photo: Bert Treep
http://www.berttreep.nl/

Debuut The Second You Sleep (uit 2002, de band timmerde daar voor al jaren aan de weg) zorgde voor een grote doorbraak – een zeldzaamheid voor een Deense act – en Saybia was jarenlang niet meer weg te denken van de grote festivals. Maar na de nodige akkefietjes en een persoonlijk drama in het leven van zanger Søren Huss (zijn vriendin stierf bij een auto-ongeluk) leek het na het in 2007 verschenen derde en laatste album Eyes On The Highwayover en uit voor de band. Twee jaar geleden pakten ze de draad echter weer op.

Photo: Bert Treep

Photo: Bert Treep
http://www.berttreep.nl/

In een volgepakt Paradiso komen Huss en zijn collega’s op met een glimlach: het is duidelijk dat ze hier naar uit hebben gekeken. Toch moeten de vijf heren uit Denemarken er even inkomen: in een (te) rap tempo spelen ze de eerste drie nummers, inclusief hit The Second You Sleep. Het mist hierdoor iets magisch wat je met zo’n grote hit wel zou verwachten. Huss lijkt zelfs opgelucht als het nummer voorbij is: hij schudt zijn schouders los en vertelt dat veel liedjes lang niet gespeeld zijn.

Photo: Bert Treep

Photo: Bert Treep
http://www.berttreep.nl/

Gelukkig weet Saybia zich te herpakken. Ze genieten zichtbaar van hun eigen spel en Huss is na de ietwat gehaaste start goed bij stem. We zien eindelijk een zelfverzekerde, volwassen band en de dromerige poprock valt op zijn plek. Rustige liedjes worden afgewisseld met steviger werk waarbij gitarist Sebastian Sandstrøm meer op de voorgrond treedt.

Photo: Bert Treep

Photo: Bert Treep
http://www.berttreep.nl/

Als The Second You Sleep erop zit wordt het publiek getrakteerd op maar liefst twee toegiften met andere Saybia-klassiekers: o.a. Brilliant SkyA Way OutI Surrender en Bend The Rules komen voorbij. Al komt er in de nabije toekomst geen vierde plaat, na vanavond is gebleken dat de Denen genoeg in huis hebben voor een Best Of-album.

Photo: Bert Treep

Photo: Bert Treep
http://www.berttreep.nl/

Door Liske Steenbergen / Fotografie: Bert Treep

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s