Review: SAYBIA – No Sound From The Outside

Solid comeback: Saybia is back in great shape

Saybia is back after an eight years album break and the guys from Funen are not only returned undiminished, but actually strengthened.

After the two great Danish-languaged solo albums, you have get used to hear Søren Huss express himself in English again, but already in the delicate dampened opening number “Airplanes and Submarines” the magic arises. The season suits the song, and melancholy and melody creeps elegantly into your skin.

On the majority of “No Sound from the Outside” the band has stepped back from the grand gestures, that have characterized the previous releases, without giving in on sensitivity and pace, while the songwriting in return are generally top throung the album.

The result is a balanced album with an international cut, where you clearly can feel the desire for the work. The band has grown as songwriters and musicians and has simply made their best album so far. The delicious production matches the songs’ quality and more mature sound, the band has found. Just listen to a dark track like “Down” and the rocking “It’s Been Way Too Long”.

There are generally several great tracks, although they needs to be repeated to really unfold. No, No Sound From The Ouside has definitely been worth the wait, and as long as it does not put an end to more solo albums from Huss’ side, Saybia is hopefully back to stay.

Rating:

5 out of 6

Author:

Michael Jose Gonzalez, GAFFA, October 4th 2015

Original Danish version:

Solidt comeback: Saybia er tilbage i storform

Saybia er tilbage efter otte års albumpause, og fynboerne er vendt ikke bare usvækkede, men ligefrem styrkede tilbage.

Efter de to fremragende dansksprogede soloudspil skal man lige vænne sig til igen at høre Søren Huss udtrykke sig på engelsk, men ellers skal man ikke langt ind i det delikat afdæmpede åbningsnummer Airplanes and Submarines, før magien melder sig. Årstiden klæder sangen, og melankoli og melodi kryber elegant ind under huden.

Bandet er på størstedelen af No Sound from the Outside trådt tilbage fra de store armbevægelser, der har præget tidligere udspil, uden at give afkast på følsomhed eller tempo, mens sangskrivningen til gengæld generelt er i top albummet igennem.

Resultatet er et afbalanceret album med internationalt snit, hvor man tydeligt kan mærke lysten drive værket. Bandet er vokset som sangskrivere og musikere og har simpelthen begået deres bedste udspil indtil videre. Den lækre produktion matcher sangenes kvalitet og den mere voksne lyd, bandet har fundet. Lyt bare til en mørk sag som Down eller rockende It’s Been Way Too Long.

Glansnumre er der generelt masser af, selvom flere behøver gentagne afspilninger for for alvor at folde sig ud. Nej, No Sound From The Ouside har bestemt været ventetiden værd, og så længe det ikke sætter en stopper for flere solo-udspil fra Huss’ side, er Saybia forhåbentlig tilbage for at blive.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s