Review: SAYBIA – No Sound From The Outside

Saybia knows how the capture the painful beauty in poignant lyrics and the colorful palette of sounds from No Sound from the Outside. At times the band leads back to the musical past, to continue thereafter in the rest of the guitars and the keyboard. The numbers in which the music has a more electric vibe are less powerful than the guitar driven songs. Huss has traded his high vocals for a fuller and warmer sound and knows how to put his voice down in full glory. Saybia takes a new future in which their adulthood drops a strong lyrically and production movement.

Author:

Hugo van den Bos, Platendraaier

Rating:

7.6 out of 10

Read original Dutch version:

De Deense mannen van Saybia zijn na een periode van acht jaar terug met hun nieuwe plaat No Sound from the Outside. In de tussentijd bouwden de mannen een eigen carrière op en verwerkte frontman Søren Huss het verlies van zijn vriendin op zijn twee soloalbums. Kasper Rasmussen heeft als vriend van de band gitarist Sebastian Sandstrøm vervangen en speelt zijn partijen op het album. De Nederlandse successen uit het verleden zorgen ervoor dat de band nog steeds ongekend populair is in ons kleine landje. Huss en bassist Knudsen vonden nieuwe inspiratie en hebben hun ideeën vertaald met de blik op de toekomst gericht.

Airplanes and Submarines kijkt terug naar het verleden en de gebeurtenissen die het leven hebben vormgegeven. De akoestische gitaar zoekt zijn weg in het warme stemgeluid van Søren. Het voortdrijvende ritme van de drums en keyboards laten de beelden van lang geleden achter en snellen zich naar een nieuwe start. Titelsong No Sound from the Outside opent met het dromerige klankenpatroon van de gitaren en keyboards. The Killers vliegen voorbij in de emotionele tocht in de liefde. De liefde die losgelaten is en alleen de herinneringen nog heeft achter gelaten. Ondanks de vrij emotionele teksten zetten de melodielijnen een vrolijker geluid neer. Black Hole voert zich door het zwarte gat van de ziel, die de mens in al zijn gedachten laat rondtollen. De gitaren schitteren in de zwaarte van de teksten en voegen de kleuren aan de donkere gang toe.

You’re not like gold under pressure you fold
I need something else to mend your soul
I wisper softly in your ear
Befriend your thoughts of time

Hollow Is Your Promise zoekt de weg door het muzikale verleden en de veranderingen in het heden van de band. Huss weet zijn zang bij vlagen wat meer zijn hoge vocale sound in te duwen. De muzikale wegen weten echter niet altijd evenveel verdieping te vinden als het werk van vroeger. One Minute Man voert een totaal andere richting op met zijn pianoklanken en zoekt de weg in het vaste levenspatroon van de hoofdrolspeler. Het doorbreken van het standvastige dagelijkse leven wordt bemoeilijkt door de gedachtepatronen. De herhalende baslijn zorgt voor de vaste draad in een variatie van de opzwepende pianoklanken. In Ominous Mystery wordt je in de richting geduwd van de persoon die je liefhebt. De beslissingen die je maakt zijn van invloed op het verdere verloop, maar vormen ook de kracht van het samenzijn. De aandoenlijke muziek werkt zich door de rustgevende gitaarklanken heen om de toekomst in beeld te brengen. It’s About Time stuwt zich op door de basriff en de ruwe klanken van de gitaren op de achtergrond. Het nummer kent echter een te oppervlakkige houding in de elektronische ondersteuning.

Some days I work hard,
Some days I don’t, liar ok
Some days I work hard,
Most days I don’t and I don’t really want to

Down voert zich nog dieper door de gronden van het elektrische circuit. Wanneer de akoestische klanken hun aanvang nemen komt de schoonheid van het geheel weer binnenzetten. Jensen voert zich in zijn toetswerk door de wondere wegen van het leven heen. De jaren vorderen en de keuzes die je hebt gemaakt zorgen voor de terugkerende levensvragen. Op It’s Been Way Too Long breken de heren zich door de keyboardklanken van het werk van MGMT. De humoristische inslag laat de emotionele gedachtegang van Huss los en snelt het vrolijke riedeltje in. Paralyzed lijkt zijn invloed te halen uit het laatste werk van Beck (Morning Phase). De verlamming van de liefde doet zich voort in de positiviteit van de personen, totdat het noodlot toeslaat en alles van voren af aan begint. De pianoklanken vormen de opening van het meest aangrijpende nummer van het album, I’m Still Waiting. Het lange wachten is begonnen op de terugkeer van je grote liefde. De persoon die allang verdwenen is en nooit meer de weg terug zal vinden. De zanglijnen van het refrein voeren zich naar de stem van de verloren persoon. Bij vlagen doemt de zang van Chris Martin op in de stem van Huss. De wachttijd is verstreken en de piano laat je bedroeft achter in het zonlicht.

Should have known better
Should have known you
Should have known comfort
Should have known peace
I’m Still Waiting, waiting for you
You to come back, out of the blue

Het lange wachten is de moeite waard geweest, want Saybia weet de pijnlijke schoonheid vast te leggen in aangrijpende teksten en het kleurrijke klankenpalet van No Sound from the Outside. Bij vlagen voert de band zich terug naar het muzikale verleden, om zich daarna weer voort te zetten in de rust van de gitaren en het keyboard. De nummers waarin de muziek zich meer het elektrische circuit in beweegt komen daarbij wat minder krachtig van hun plek dan de gitaar gedreven songs. Huss heeft zijn hoge vocalen ingeruild voor een wat voller en warmer geluid en weet hiermee zijn stem in volle glorie neer te zetten. Saybia slaat een nieuwe toekomst in, waarbinnen hun volwassen blik een sterk tekstueel en productioneel geheel neerzet.

7,6

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s