A Strong Saybia impresses again in Paard van Troje (In Dutch)

Saccharin, bombastic, intimate, varied and surprising
Review of the concert in Paard van Troje on October 10th 2015.

Finally, with a new album in the pocket Saybia effortlessly managed to sell out Paard van Troje in Den Haag: a room full of thirties and forties, loyal fans, screaming girls and theatrical couples. Four years ago, it was exactly four years since the band was here the last time. Both times it was impressing and now knew the Danes again. 3voor12 Hague was there and reported.

…..

Author:

Ramon Keyzer, 3vor12denhaag, October 12th 2015

Read the full article in Dutch:

Oerdegelijk Saybia imponeert opnieuw in uitverkocht Paard
Zoetsappig, bombastisch, intiem, gevarieerd en verrassend

Met eindelijk weer een nieuwe plaat op zak wist Saybia moeiteloos het Haagse Paard van Troje uit te verkopen: een zaal vol dertigers en veertigers, die-hardfans, gillende meisjes en kleffe koppeltjes die toch allemaal vooral voor de hits kwamen. Vier jaar geleden was het óók precies vier jaar geleden dat de band hier stond. Beide keren was het goed en ook nu wisten de Denen weer te imponeren. 3voor12 Den Haag was erbij en deed verslag.

Ook als je Saybia niet kent, herken je de radiohits ‘I Surrender’, ‘The Day After Tomorrow’ en ‘The Second You Sleep’. Stuk voor stuk over de top melodramatisch en stuk voor stuk kenmerkend voor het Deense gezelschap. IJzersterk, dat ook. Na 2 albums met deze hits, ‘The Second You Sleep’ (2002) en ‘The Day After Tomorrow’ (2004) lijkt het even klaar. Eind 2007 volgt dan nog het wat minder goed ontvangen ‘Eyes on the Highway’ voordat het noodlot toeslaat. In december van dat jaar komt de vriendin van zanger Søren bij een auto-ongeluk om het leven. Een jaar later stop de band er voorlopig mee. Gelukkig niet voor goed want een paar dagen geleden bracht de band ‘No SoundfFrom the Outside’ uit. En dat wordt gevierd met onder andere vijf optredens in Nederland. Het land waar Saybia zo vroeg voet aan de grond kreeg en altijd een trouwe fanschare heeft behouden.

Om klokslag 9 uur wordt er afgetrapt met ‘Down’ van het nieuwe album. Het is nog zoeken naar de juiste geluidsbalans en dat leidt even af. Desondanks pakt de band je direct bij de strot. Iets wat de nieuwe plaat niet lukt, lukt live wel. Subtiel het tempo omhoog en doorpakken met ouder werk. Al bij het derde nummer (‘Bend the Rules’) gaat het publiek uit zijn dak. Zanger Søren kijkt tevreden en duidelijk genietend de zaal rond. Boven hem draait een enorme bol, een zwart geraamte met daartussen witte lappen geweven. Een imposant stuk decor met door de gevarieerde belichting steeds wisselende effecten en absoluut van grote toegevoegde waarde. Het benadrukt de warme en intieme sfeer in de volgepakte zaal.

Live komen de nummers een stuk steviger uit de verf. Daarbij wordt er erg goed gespeeld met tempowisselingen en schakelt de band ingenieus tussen bombast en intiem. Klein beginnen, langzaam uitbouwen, even gas terug om vervolgens helemaal los te gaan. Veel nummers worden uitgesponnen of voorzien van een lang intermezzo met gitaarsolo’s. Vroeg of laat, iedere keer weer keert de band terug naar de oorsprong van het nummer. Hierdoor word je als bezoeker steeds weer op het verkeerde been gezet en blijft het optreden van begin tot eind boeiend. Bijna dan. Een enkele keer zakt het optreden iets in zoals met het wat vlakke ‘Untitled’.

Het eerste uur met vooral onbekender werk (op ‘The Second You Sleep’ na dan) wordt opvallend afgesloten. Het ‘It’s Been Way Too Long’ doet in niks aan Saybia denken. Een up tempo poprock nummer met een stevige stuwende sound en een vrij snel gezongen tekst. Opvallend, vreemd, maar wel goed.

Dan is het toch echt tijd voor de mierzoete tranentrekkers, te beginnen met ‘I Surrender’ en ‘Angel’. Waar het spelplezier er bij de band eigenlijk constant vanaf spat lijkt het bij de ‘hits’ toch net wat minder. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het massaal meezingen door de fans. Na het wat steviger ‘Brilliant Sky’ verdwijnt de band onder oorverdovend applaus in de coulissen.

Al vrij vlot keren de heren terug voor de toegift. Je kunt als band dan doorpakken op het bekende materiaal, maar dat doen de Denen juist niet. En dat siert ze. De triomftocht wordt voortgezet met het rustige ‘Airplanes & Submarines’ van de laatste plaat, om vervolgens wel af te sluiten met publieksfavorieten Fool’s Corner en The Day After Tomorrow.

Er wordt uitgebreid afscheid genomen van het publiek. Met een gezamenlijke buiging wordt het luide applaus en gejoel in ontvangst genomen. Het gejoel en geklap houdt aan en dat werkt. Saybia komt terug voor nog één nummer: ‘Hollow Is Your Promise’. Dan zit er weer een topoptreden van Saybia in ‘t Paard op. Het nieuwe werk past live verrassend goed tussen het oudere materiaal. Den Haag was weer getuige van een oerdegelijke band in topconditie. Saybia brengt vanavond een goede mix van nieuw en oud werk en bekende en onbekende nummers met veel wendingen en verrassingen. Tot over vier jaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s