Review: Effenaar October 11th 2015 (in Dutch)

Saybia plays at Effenaar despite voice problems
Author:

Iris Savenije, Soundz Magazine, October 12th

Read the full review in Dutch:

SAYBIA KOMT ONDANKS STEMPROBLEMEN STERK VOOR DE DAG IN DE EFFENAAR
Na het derde nummer in de Effenaar in Eindhoven afgelopen zondagavond geeft leadzanger Søren Huss het maar toe: het is zijn derde optreden op rij en hij heeft last van zijn keel. “Maar we gaan gewoon door.” Het zingen laat hij vaker aan het publiek over en uithalen worden weleens vermeden. Muzikaal gezien was het niet het beste optreden van Saybia, maar gevoelsmatig was het even sterk als alle andere.

Dit jaar bracht Saybia na acht jaar stilte zijn vierde album uit: No Sound from the Outside. Na zo’n lange pauze is het bijzonder dat vier van de vijf shows in Nederland direct uitverkocht raakten. Ook de Effenaar is uiteindelijk op honderd mensen na compleet gevuld. Verwachtingsvol wachten de trouwe fans op de Denen, maar of de band aan iedereens verwachtingen heeft voldaan is discutabel.

Aan de setlist lag het in ieder geval niet. Saybia begint de show met Down van het nieuwe album. Een duister, maar pakkend nummer. De band maakt hiermee direct duidelijk niet meer het dromerige Saybia van voorheen te zijn. Nieuwe nummers worden afgewisseld met klassiekers als In Spite Of en The Second You Sleep. Deze hits zijn verpakt in een rauwer jasje. Dit ligt niet alleen aan de stemproblemen van Huss; Saybia is simpelweg ouder geworden.

Fans die hoopten op de heldere en hoge uithalen van de zanger zijn niet aan hun trekken gekomen zondag. Saybia is nu rauwer en voelt een stuk kwetsbaarder aan. Het maakt de muziek niet minder fijn: instrumentaal blijven de mannen ijzersterk. Dat bleek wel weer toen de band het naamloze nummer van zeventien minuten van het tweede album speelde. Het is alleen niet meer de band die het acht jaar geleden was en dat kun je de leden eigenlijk ook niet kwalijk nemen.

Iedere meezingkans grijpt het publiek met beide handen aan en na elk nummer wordt enthousiast gejuicht en geapplaudisseerd. De Denen zijn niet de types om wild te doen op het podium. Toetsenist Jensen is los in de heupen en Huss zwaait wat met zijn gitaar rond, maar daar is alles mee gezegd. Saybia is een band met échte mensen, zonder poespas, die onwijs genieten van hun beroep. Dat straalt van het podium af en mede daardoor lijkt Huss vanavond weg te komen met zijn stemproblemen.

Saybia: zondag 11 oktober 2015, Effenaar Eindhoven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s