Review: Effenaar October 11th 2015 (in Dutch)

SAYBIA played their 5th and last Dutch Autumn tour on Sunday October 11th 2015 in De Effenaar in Eindhoven.

The songs are a logical continuation of the recently released album “No Sound From The Outside”. The bands first album release in eight years. Saybia and is in my opinion one of the best pop rock bands of the last decades. The bands music is sensitive and dreamy. You need to take a break from the daily routine, as it’s so easy to enjoy …

Author:

Mike v.G., Whiterooms Reviews, October 12th

Read the full review in Dutch:

Saybia (DK) – Effenaar, Eindhoven -11-10-2015

Zondagavond 11 oktober 2015. De avond dat het Deense Saybia haar laatste show speelt van de vijf die de band de afgelopen twee weken in Nederland gaf. Locatie: De Effenaar in Eindhoven.

De optredens zijn een logisch vervolg op het onlangs verschenen album ‘No Sound From The Outside’. Het eerste album van de band na acht jaar ‘on hold’te hebben gestaan vanwege familieomstandigheden van frontman Søren Huss. In de reviewsectie van Whiteroom is de review van het nieuwe album te vinden. Ondergetekende gaf in die review ook aan een bredere muzikale smaak te hebben dan louter metal. En Saybia is wat mij betreft een van de betere -zo niet beste- pop rock bands van de laatste decennia. De muziek van de band is meezingbaar, gevoelig, dromerig en doet dat met de luisteraar waar muziek voor bedoeld is; je even uit de dagelijkse sleur trekken, om zo enkel alleen maar te kunnen genieten…

Op de kop af 20.15u start de muziek. Ik was in de veronderstelling dat er geen voorprogramma was, dus enigszins verbaasd mag het aanwezige publiek (dat in grote getale aanwezig is) eerst vijf nummers van de Utrechtse band Bewilder aanschouwen. Bewilder is de band van Maurits Westerik die voorheen in de band GEM speelde. Met muzikanten als Bram Hakkens (Kyteman), bassist Jeroen Overman (Tim Knol), Arjan Kamphuis (Bobby Kingsize) en Arjan de Bock (Wooden Saints) kan er best gesteld worden dat we hier met een potentiele krachtpatser te maken hebben van Neérlandsch bodem. Hun debuut album ‘Dear Island’ mocht in ieder geval op lovende kritieken rekenen en is tevens uitgeroepen tot NPO Radio 2 Talent.

Persoonlijk ken ik de nummers niet, maar vanaf de eerste klanken die de band produceert weet de band me wel te grijpen. Voorzien van een subliem geluid slingert men de een na andere prachtige klanken het publiek in. De Indierock staat – net als de band op het podium- als een huis. Van zenuwen is geen sprake. Bewilder speelt onbevangen en energiek en weet het publiek dusdanig te boeien met hun sfeervolle tracks, dat men kan rekenen op een welverdiend applaus. Een van de nummers is in ieder geval het nummer ‘The Unknown’ geweest, alwaar ook een clip van gemaakt is. Hieronder is een link naar de clip te vinden ter promotie van deze goede band.

Na een korte ombouwpauze, wordt er een soort intro-lus ingezet. Men maakt zich op voor de headliner vanavond. Saybia! Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Terwijl de intro-loop wordt ingezet, wordt het licht nog even gecheckt. Boven het podium hangt een enorme bol die ronddraait en die zorgt voor een prachtig effect zodra het licht erop valt. De eerste ‘ooh’s’ en aah’s’ tot gevolg. Het publiek is er klaar voor… echter de intro-loop blijft wel erg lang aanhouden. Zo lang zelfs dat het op mijn zenuwen en dat van de rest van het publiek begint te werken. Na een kwartier naar de loop te hebben geluisterd gaan dan toch echt de lichten uit. Het podium is in het duister gehuld, men staat klaar om de openingsklapper in ontvangst te nemen. Nadat een roady met zijn zaklamp nog vijf keer checkt of alles wel is aangesloten en het water klaarstaat, komt de band het podium opgestapt. Toetsenist Jess Jensen draait nog aan wat knoppen waardoor de loop te einde loopt en bam! Light’s on, en music maestro! Saybia trapt –redelijk verrassend- af met de track ‘Down’. Verrassend in de zin omdat dit het achtste nummer van de nieuwe plaat is en ik eigenlijk had verwacht dat men zou starten met het prachtige ‘Airplanes and Submarines’ (dit nummer werd overigens –helaas- niet gespeeld vanavond). Hoe dan ook staat het kippenvel direct op mijn armen. Prachtig hoe men dit nummer live net zo goed weet te spelen als op cd. Er valt echter wel direct een ding op. De stem van Huss. Blijkbaar heeft de beste man de avond ervoor goed doorgehaald in Den Haag, maar ook het achter elkaar spelen van enkele shows (wat men niet meer gewend is?) en waarschijnlijk een virusje zorgen ervoor dat Huss verre van goed bij stem is. Meerdere malen op de avond verontschuldigt de sympathieke frontman zich voor het niet halen van de noten. Helaas maar het is niet anders. De band laat zich niet kennen en zet een geweldige intieme, dromerige show weg. Gelukkig is daar ook het publiek nog om de band te ondersteunen tijdens de meezingers als ‘I Surrender’ en ‘Brilliant Sky’. Maar ook de twee encores  ‘Fools Corner’ en ‘The Day After Tomorrow’ worden met gemak meegezongen.

Daar Saybia eigenlijk alleen maar goede nummers heeft geschreven, heeft de band een rijk oeuvre waaruit gekozen kan worden. Vanavond ligt de nadruk voornamelijk op de eerste twee albums van de band en worden er van de nieuwe plaat naast het eerder genoemde ‘Down’, nog ‘Black Hole’, ‘Ominous Mystery’ en de titeltrack zelf gespeeld. Van ‘Eyes On The Highway’ worden het prachtige ‘Angel’ en ‘A Way Out’ gespeeld. Genoeg variatie dus om van te kunnen genieten.

Na een dik uur vertrekt de band van het podium om nog terug te keren voor de eerder genoemde twee encores. Daarna is het echt afgelopen. Ik ben zat, maar eigenlijk nog niet voldaan. Van mij had de band er nog een uur aan mogen plakken!

Niets anders dan lof voor Saybia. Top muziek, top schow, top avond!

Noot 1: Ik hoop wel dat Huss wat aan zijn leefstijl gaat veranderen, want ik zou Saybia graag in de toekomst nog wat vaker live willen zien…maar dit terzijde (gewoon bezorgdheid van mijn kant uit).

Noot 2: complimenten aan de nieuwe gitarist Kasper Rasmussen voor zijn strakke en technisch hoogstaande gitaarspel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s