Album review: No Sound From The Outside (in Dutch)

My musical taste goes further than just metal. Pop music, rock ‘n roll, classic; it does not really matter as long as the music is good and it grabs me.

Not entirely surprising to me, but maybe for the reader, I have the honor to review the long-awaited fourth album ‘No Sound From The Outside’ of the Danish Saybia.

In the pop / rock world Saybia needs little introduction. Still, for those who do not know the band or just listen to metal bands, here’s a short summary of the history of the band…

Author:

Mike v.G., Whiterooms Reviews, October 2nd 2015

Read the full review in Dutch:

Saybia (DK) – No Sound From The Outside

Mijn muzikale voorkeur rijkt verder dan enkel metal. Popmuziek, rock ’n roll, klassiek; het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, zolang de muziek maar goed is en deze me grijpt, dan is het goed.

Niet geheel verwonderlijk voor mij, maar misschien wel voor de lezer, heb ik de eer om de langverwachte vierde langspeler ‘No Sound From The Outside’ van het Deense Saybia te reviewen.

In de pop/ rock wereld behoeft Saybia weinig introductie meer. Toch voor de mensen die de band niet kennen of enkel metal luisteren, volgt hier een korte opsomming van de geschiedenis van de band.

In 2002 breekt de band in het thuisland door met het prachtige debuutalbum ‘The Second You Sleep’. De dromerige pop/rock nummers slaan ook in het buitenland goed aan. Enkele maanden later verovert de band dan ook de harten van de mensen in Nederland en de rest van Europa.

Na wat interne spanningen, weet de band zich toch te herpakken en brengt in 2004  ‘These Are The Days uit’. Naast de track ‘Brilliant Sky’ herbergt dit album ook het magistrale ‘I Surrender’. Dit nummer zorgt ervoor dat de fanbase verder wordt uitgebreid, maar jammer genoeg is de band nauwelijks op de Nederlandse radio te horen. Alleen 3FM stuurt af en toe een nummertje de ether in.

In 2007 ziet het derde album ‘Eyes On The Highway’ het levenslicht. Op dit album is wederom een uitschieter te vinden in de vorm van ‘Angel’ (waar ook een clip van gemaakt is). Enkele maanden later slaat echter het noodlot toe; de vriendin van zanger Søren Huss komt bij een auto ongeluk om het leven. Hun dochtertje overleeft het ongeluk maar net. In 2008 besluit de band daarom voorlopig te stoppen met het produceren van muziek.

Tot nu dus, 2015. ‘No Sound From The Outside’ is (gelukkig) een feit. En ik kan alleen maar concluderen dat de heren wederom een prachtige plaat hebben afgeleverd. Openingstrack ‘Airplanes and Submarines’ zorgt direct voor kippenvel. Het nummer lijkt een soort van statement te zijn van zanger Huss, om de luisteraar te laten horen dat hij door een diep dal is gegaan, er uit is geklommen en nu sterker in zijn schoenen staat dat ooit te voren. Dit nummers blijkt tevens de toon te zetten voor het vervolg van het album. ‘No Sound From The Outside’ is namelijk een heel stuk rustiger geworden dan de voorgaande drie albums. Compacte nummers, een open heldere productie en vooral veel ruimte voor Huss om zijn verhaal te kunnen doen zijn de ingrediënten waar mee gewerkt wordt. Het levert elf rustige, dromerige, soms melancholische nummers op, die simpelweg betoverend mooi en tegelijkertijd ontroerend zijn. Afsluiter ‘I’m Still Waiting’ is hier een goed voorbeeld van. Het is de track waarin Huss nog een keer zijn hoop uitspreekt om zijn geliefde ooit nog een keer te kunnen zien…Het nummer markeert het eindpunt van een moeilijke periode waar de band -en zanger Huss in het bijzonder- doorgeen is gegaan. Het nummer voelt tevens als een beginpunt voor een nieuwe start. En dat zal een nieuwe start worden met hopelijk veel moois in het verschiet voor de band, want het is ze gegund.

‘No Sound From The Outside’ is een prachtig en vooral ontroerend album geworden van topklasse! Aanrader voor iedereen die van rustige, dromerige pop/rock houdt.

PS. Op 11 oktober is Saybia live te aanschouwen in De Effenaar in Eindhoven. Voor deze show zijn nog een paar kaarten verkrijgbaar. Wees er dus snel bij! Alle andere shows in Nederland zijn reeds uitverkocht.

2 oktober 2015 door Mike v.G

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s